Retro képek a Borsodi Sörgyárról

Megosztás

Az 1960-as évek végén Magyarországon a megnövekedett sörfogyasztás következtében a felsővezetés arra az elhatározásra jutott, hogy új sörgyárat létesít a borsodi iparvidéken. Az eredeti tervek szerint Miskolcon került volna sor a gyár felállítására, azonban a borsodi megyeszékhely a hirtelen megugrott népesség miatt vízhiányban szenvedett ekkoriban. Így aztán a választás a Hernád folyó partján található Bőcsre esett, ahol 50 évvel ezelőtt, 1973-ban gördült le a szalagról az első üveg Borsodi sör.

A bőcsi üzemben a közhiedelemmel ellentétben nem a Hernád az elsődleges forrása a sörgyártásnak, hanem a nagyobb mélységben – tíz és harminc méter között – lévő artézi kutak vizét használják, melynek minősége nem függ környezeti tényezőktől, ezért kitűnő a napi tízezer köbméter vizet felhasználó gyár igényeinek kielégítésére. Ezen az 1975. június 18-án készült felvételen a nyomótartályokat kezelik a munkások.

A ’70-es évek végére fejeződött be a sörgyár bővítése és modernizálása, amelynek során új, korszerű főzőházat helyeztek üzembe. Ezzel a Borsodi Sörgyár éves teljesítménye az első évhez képest mintegy 60 százalékkal, 1 millió 900 ezer hektoliterre emelkedett. A felvétel az új főzőházban készült 1978. november 22-én.

1973-ban rukkoltak elő az első Rákóczi fantázianevű sörrel, majd három évvel később megjelentek az ízesített üdítők is Gyöngy márkanévvel. A ’80-as években került forgalomba a diabetikus, majd az alkoholmentes sör, utóbbi Borsodi Póló néven. A felvétel a palackozó üzemben készült 1978. november 22-én.

A rendszerváltás után A Borsodi Sörgyárat is privatizálták, részvénytársasággá alakult. A jól működő, kitűnő infrastruktúrával rendelkező üzemet egy holland cég, az Interbrew vásárolta meg. 1995-ben jelent meg az első dobozos Borsodi, melyet a népszerű Rolling Rock és a Stella Artois követett. 1996-tól a nemzetközi minőségbiztosítási előírásoknak is megfelelően működött a cég, amely itthon is egyre magasabbra tört. A felvétel 1990-ben, a harmadik Borsodi Sörfesztiválon készült a Miskolci Sportcsarnok előtt, melynek a bőcsi sörgyár volt a főszponzora.

A 2000-es években jelent meg a speciális Q-pack technológia, amely világújdonságnak számított, ugyanis a sör először került műanyag palackba, melynek visszazárható a kupakja. 2009-ben az Európa-szerte több sörgyárat üzemeltető StarBev vásárolta meg a bőcsi üzemet, ezzel Kelet-Európa meghatározó konzorciuma jött létre. A 2010-es évek újdonságai a Borsodi Friss néven piacra kerülő ízesített sörök voltak (elsőként a magyar piacon), majd a folyó évtizedben megjelent a Borsodi IPA, a gyár első felsőerjesztésű söre. A fenti fotó 2006-ban készült a sörgyár jellegzetes, sörösrekeszt idéző falfelületéről.

miskolciszemelvenyek.blog.hu

Képek: Fortepan, MTVA, bocskozseg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek