Egészségügyi betét vagy tampon?

Megosztás

Az egészséges női szervezet hónapról hónapra átesik a menstruáción, azaz a havi vérzésen, mely a nők életének szerves része a pubertáskortól egészen a klimaxig. Vannak olyan hölgyek, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szinte észre sem veszik, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknek bizony okoz pár kellemetlen napot ez a természetes folyamat.

Hogy könnyebbé tegyük saját magunk számára a menstruációs napokat, megfelelő kényelmet kell kialakítanunk erre az időszakra. Ezt a számunkra legideálisabb eszközökkel tudjuk megtenni, aminek kitapasztalása saját feladatunk. A Patikatt.hu intim higiéniai kínálatában többféle betétet és tampont találunk, melyek közül ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet.

Tamponhasználat fiatalabb korban

A tampon előnye, hogy már a hüvelyben felszívja a menstruációs folyadékot, így a külső nemi szervek szárazak és tiszták maradnak. A tampon kényelmes és diszkrét megoldás a vérzéses napokra már fiatal lányoknak is, nyugodtan használhatják már a vérzés megjelenésének kezdetén is.

A tampont úgy kell helyesen használni, hogy a hüvely középső szakaszába kell felhelyezni, ahol már alig vannak érző idegek. Ha megfelelően van felhelyezve, sem kényelmetlen érzést nem fog okozni, sem kellemetlen szagokat. A tampon akkor van jó helyen, ha egyáltalán nem is lehet érezni, hogy ott van. Kezdetben nehéz lehet, de ha ellazult állapotban próbáljuk, valamint a megfelelő pozícióban, akkor nem lehet probléma.

Milyen gyakran kell cserélni a tampont?

A tampon cseréje elsősorban a vérzés erősségétől függ, és attól, hogy mekkora a mérete. Az első napokban 3-6 óránként szükséges, később kibírhat akár 6-8 órát is egy tampon. Mindig a vérzés erősségéhez mérten a lehető legkisebbet használjuk. Ha egy kicsit megmozdítjuk a kihúzószálat és a tampon elmozdul, akkor eljött a csere ideje. Idővel ki lehet tapasztalni, hogy nagyjából mennyi időnként lesz szükség másik tamponra.

A hosszabb időn keresztül a hüvelyben maradó tampon fertőzést okozhat, mert a baktériumok melegágya lehet, ahogy az is, ha nem tiszta kézzel helyeztük fel. Ezekre fontos figyelni, hogy ne okozzon problémát a használatuk! A tampon biztonságos, mivel ha már nem képes több folyadékot befogadni, átereszti azt. Éjjel is nyugodtan használható, de a 8 óránál hosszabb alváshoz inkább válasszunk betétet!

Az egészségügyi betétekről

Amikor a menstruációs folyadék távozott a hüvelyből, az egészségügyi betétek akkor szívják azt magukba. A ruha beszennyeződésének elkerülése érdekében a betétnek elég hosszúnak és vastagnak kell lennie. Ilyenkor a külső nemi szerv is érintkezik a menstruációs vérrel, ami kellemetlen szagot áraszthat, így ilyenkor különösen fontos a megfelelő higiénia.

Az egészségügyi betétek különböző formában, méretben és nedvszívó képességben kaphatók, így minden szinten jó megoldást kínálnak. A tamponok kisebb helyen is elférnek és úszni, fürödni is tudunk a vérzés alatt, ha ezt használjuk. Az is egy megoldás, ha mindkettőt alkalmazzuk felváltva, ez már csak rajtunk áll.

Kapcsolódó cikkek