EU kijátszva, a fideszes politikusok helyett NER-lovagok ülnek az egyetemi kuratóriumba

Megosztás

Az Unió kötelezte hazánkat, hogy a miniszterek azonnali hatállyal távozzanak az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumából. Na de ki beszélt itt a NER további szereplőiről? A Fidesz gyorsan sakk-mattot adott az EU követelésének, hiszen szó szerint teljesül a kérés, de a kormánypárt érdeke jottányit sem csorbult.

Azért, ha őszinték vagyunk, erre lehetett számítani.

Az EU azt kérte ne legyenek miniszterek és államtitkárok az egyetemeket fenntartó kuratóriumokban, azt nem, hogy a NER-közeli vállalkozók sem.

Jászai Gellértet választotta kuratóriumi tagnak a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány – írja az Index a cég közleménye alapján. A 4iG csoport elnöke Lantos Csaba energiaügy minisztert váltja poszton, aki az uniós elvárások miatt néhány hete lemondott a tisztségről.

Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint Jászai Gellért “a magyar informatikai és telekommunikációs ágazat meghatározó szereplője, aki szerteágazó üzleti tapasztalatának köszönhetően egyedülálló értéket és szemléletmódot hozhat a kuratórium munkájába”. A 4iG csoport elnöke pedig megválasztása után azt mondta tovább erősíti az egyetem tudását a digitális tudás és gazdaság kapcsolatában.

Azért volt szükség a személycserére, mert az EU-s pénzek fejében a többi között azt kérte Brüsszel, hogy miniszterek és államtitkárok ne üljenek ott az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiban. Az egyetemi kuratóriumba most érkező Jászai Gellért ugyan nem kormányzati tag, de a 4iG elnöke, amely a többi között az állami segítséggel felvásárolt Vodafone tulajdonosa.

Jászai mellett egyébként ott ül Trócsányi László volt miniszter, EP-képviselő is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek