2,5 millió forintot kaphatnak a legzöldebb sulik és ovik

Megosztás

Az E.ON Hungária Csoport “Föld bajnokai” elnevezésű pályázatának célja a környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatása és népszerűsítése. A pályázatra diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, akik elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért. A legjobb programok megvalósítását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, egy-egy pályázó akár 2,5 millió forintot is nyerhet. A pályázatok leadási határideje: 2023. május 1.

25 millió forint összdíjazású pályázat segítségével valósíthatják meg zöld elképzeléseiket a magyarországi iskolák és óvodák. A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére első ízben hirdeti meg az E.ON Hungária Csoport a „Föld bajnokai” nevű pályázatát, melyre olyan diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért. A programra olyan közösségi kezdeményezésekkel lehet jelentkezni, amelyekben a közös munka és élmény hozzájárul a gyerekek oktatásához és neveléséhez, rajtuk keresztül pedig tágabb környezetük szemléletformálásához.

Egy-egy iskolai vagy óvodai fenntarthatósági projektre akár 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek a közösségek zöld elképzeléseik megvalósításához. A díjakat az E.ON a Föld bajnokai ősszel rendezett gálája keretében adja át.

“A fenntarthatóság az E.ON Hungária Csoport számára olyan alapérték, mely minden egyes cselekedetünket inspirálja. Elkötelezettek vagyunk olyan programok támogatásában, amelyek célja, hogy segítsen a gyerekeknek abban, hogy minél korábban megismerjék a környezettudatosság fontosságát. Hiszünk abban, hogy jelentős és tartós változást elérni csak összefogással lehet, ezért keressük most a „Föld bajnokait”, és szeretnénk megtalálni és támogatni a legizgalmasabb iskolai vagy óvodai fenntarthatósági programokat. A legjobb pályázatokat be is mutatjuk majd, hiszen fontos számunkra, hogy ezek felkarolásával inspirációt nyújtsunk másoknak, akik szeretnék a környezettudatos és fenntartható szemléletet beépíteni a gyerekek mindennapjaiba” – mondta el Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

A környezeti és fenntarthatóságra nevelés kis lépésekkel kezdődik, az E.ON pedig abban hisz, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek projektjei is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben. Közös szemétgyűjtéssel, a helyi patak megtisztításával, vagy egy rovarbarát virágoskert kialakításával is sokat tehetünk a fenntarthatóbb holnapért, a programokba bevont gyerekek pedig egyre nyitottabbá válnak a zöld kezdeményezések iránt.

“Az ökotudatos szemléletmód nem a tananyag része, hanem észrevétlenül itatja át a gyerekek iskolás mindennapjait. Fontosnak tartjuk, hogy a diákokat a zöld programjaink aktív részeseivé tegyük, és azt tapasztaljuk, hogy ezeket nem feladatként, hanem egy számukra fontos és élvezetes közösségi programként élik meg. Legyen szó a madárbarát parkunk csinosításról, vagy egy közös kupakgyűjtő akcióról, mindenki szereti kivenni a részét a Föld megmentéséből. Egy ilyen pályázat a gyerekeknek még több tudást, tapasztalatot, az intézményeknek pedig hatalmas segítséget jelent a programok továbbfejlesztéséhez” – teszi hozzá Dicső István, az ökoiskolaként működő budapesti Kosztolányi Dezső Általános Iskola igazgatója.

Az E.ON a Föld bajnokai pályázatokat a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várja. A részletes pályázati kiírást és pályázati lapot a Föld bajnokai oldalon találják meg az érdeklődők. A pályázatokat május 1-ig lehet beküldeni az [email protected] e-mail címre.

A beérkező pályázatokat öttagú zsűri bírálja el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója mellett olyan, – a fenntarthatósághoz és energetikához kapcsolódó – szakemberek és közéleti szereplők foglalnak helyet, mint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének alelnöke, Kump Edina, környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője és alapítója, Szomolányi Katalin, fenntarthatósági szakértő, a Planet Fanatics alapítója és Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című fenntarthatósági szemléletű receptgyűjtemény szerzője.

“Azért fontos az E.ON pályázata, mert az ovisoktól egészen a középiskolásokig mindenkinek ad lehetőséget, hogy ne csak elméleti szinten, hanem a gyakorlatban is meg tudják valósítani azokat a fenntarthatósági programokat, amikre egyébként nem biztos, hogy lenne lehetőségük” – mondta el Kump Edina, a Föld bajnokai pályázat zsűritagja.

A zsűri mellett a közönségnek is fontos szerep jut az iskolák és óvodák pályázatainak értékelésében, hiszen a közönség szavazatai alapján is be lehet majd jutni a győztes kezdeményezések közé. 

Az E.ON Hungária Csoport 15 éve segíti a gyerekek energiatudatossági nevelését. Az EnergiaKaland weboldal segítségével a szülők játszva bővíthetik gyermekük tudását energiatudatossági és fenntarthatósági ismeretekkel, a nagyobbak pedig önállóan is meg tudják oldani az itt elérhető kreatív feladatokat. Az elmúlt időszakban közel 300 oktatási intézményben, több ezer kisebb és nagyobb gyerek vett részt a vállalatcsoport önkéntesei által tartott EnergiaKaland órákon, a pedagógusokat pedig kidolgozott óravázlatok, feladatlapok segítik.

A Föld bajnokai pályázatról készült rövid videó itt tekinthető meg.

Kiemelt kép: A Kosztolányi Dezső Általános Iskola második és negyedik osztályos tanulói

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek