Nőtt a bűncselekmények, megugrott a szabálysértések száma Borsodban

Megosztás

A főügyészség váderedményessége meghaladta a 99%-ot, amely országos összehasonlításban is az egyik legjobb mutató – derült ki a héten tartott megyei összügyészi értekezleten.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség április 11-én összügyészi értekezlet keretében értékelte a vármegyei ügyészi szervek elmúlt évben végzett munkáját. Az eseményről a Boon.hu tudósított, a lap beszámolójából pedig többek között kiderült, hogy a büntetőjogi szakág tevékenységét bemutatva dr. Görömbei Róbert főügyészhelyettes utalt rá, hogy a regisztrált bűncselekmények száma és ezáltal az ügyérkezés az elmúlt évhez képest növekedett.

Ezzel párhuzamosan emelkedett az előkészítő eljárások, a leplezett eszközök alkalmazása körében tett ügyészi intézkedések és a megvádolt személyek száma is. A vármegye ügyészi szervei továbbra is eredményesen és jelentős arányban alkalmazzák az eljárás gyorsítását célzó ügyészi intézkedéseket, mely különösen a tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló bírósági eljárások indítványozása körében mutatkozik meg. A főügyészség váderedményessége meghaladta a 99%-ot, amely országos összehasonlításban is az egyik legjobb mutató.

A közjogi szakág szakmai irányításáért felelős dr. Tisza Tamás Tibor főügyészhelyettes elmondta, hogy a közérdekvédelmi és a büntetés-végrehajtási szakterületen is növekedett az ügyek és ezáltal az ügyészi intézkedések száma. Jelentős emelkedés volt tapasztalható a szabálysértési ügyek, a saját kezdeményezésű magánjogi ügyek, az ügyészi intézkedésre irányuló kérelmek, valamint a büntetés-végrehajtási ügyészi vizsgálatok számában. Sokat fejlődött az ügyészség két szakága közötti együttműködés a környezet-, természet- és állatvédelmi ügyek terén.

Dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes a jövőt illetően kiemelte, hogy az ügyészi szervezetnek új kihívásokkal, – így elsősorban a járványhelyzet társadalmi utóhatásaival és a háborús helyzet által generált nehézségekkel – kell szembenéznie.

Forrás és további részletek a boon.hu beszámolójában!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek