Borsodi háziorvosok az új ügyeleti rendszerről: Megmondtam, hogy nem nyilatkozom

Megosztás

Megyénkben is beindult az új ügyeleti rendszer a hétvégén. A megkeresett háziorvosok kategorikusan elzárkóztak a válaszadás elől. Az eddigi információk szerint ez nem véletlen, erre kötelezik őket fentről.

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer. Telefonon keresett meg a sajtó háziorvosokat, az első tapasztalatokra lettek volna kíváncsiak: milyen volt a betegforgalom, hogyan vizsgázott az új rendszer a vármegyében, mennyire ment “flottul” az esetek kezelése, azonban kategorikusan elzárkóztak a válaszadás elől. Volt, aki gyorsan megjegyezte, mielőtt lecsapta a telefont: jó előre szólt a mentőszolgálatnak (nem rajtuk keresztül érték el egyébként a háziorvosokat), hogy nem kíván semmiféle nyilatkozatot adni.

A távolságtartó magatartás nem véletlen: a Népszava információi szerint titoktartásra is kötelezi az OMSZ az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, azaz munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra. A Minap.hu forrása úgy értesült, hogy nemcsak a nyilatkozatadástól tiltották el az ügyeleti rendszerben részt vevő háziorvosokat, de például azt is előírják számukra, hogyan kell viselkedni a munkában.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár szerint azonban a rendszer kiválóan működik, átláthatóbb, kényelmesebb. Egy borsodi édesanya tapasztalatai közel sem ennyire szívderítőek, erről IDE KATTINTVA olvashat részletesen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek