A borsodi rendőrkutyák tojáskereséssel és gyakorlással ünnepelnek

Megosztás

Összevont kutyás képzést tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A kutyák ügyességi és nyomkövetési feladatokat hajtottak végre.

A húsvétra tekintettel tojáskeresés is szerepelt a programban, a feladatba az időjárás is beleszólt, szakadó hóeséssel lepve meg a gyakorlókat. Asztalos Zoltán r. alezredes a Kutyásszolgálat irányítója a feladatokat elvégezettnek és sikeresnek minősítette, hiszen a rendőrkapitányságokon szolgálatot teljesítő kutyavezetők, munkatársaikkal együtt teljesítették a rájuk kiszabott tesztfeladatokat.

Szolgálatra jelentkezett még Isac a fiatal rendőrkutya-jelölt is. Isac-et a rendőrök egy korábbi intézkedés során mentették meg testvéreivel együtt. Az elsődleges felmérések alapján a kölyökkutya alkalmasnak mutatkozik a rá váró feladatok elvégzésére, ezért a főkapitányság úgymond állományba vette, a szakemberek pedig megkezdték a kiképzését, hogy letegye majd névjegyét, azaz mancsát a megye közbiztonságára.

A rendőröket számos négylábú erősíti, akik sokféle feladatra is bevethetők, de csak százból egy állat alkalmas arra, hogy az egyenruhások mellé szegődjön. Elsősorban német vagy belga juhászkutyákat, illetve labradorokat keres a rendőrség, de akadnak kivételek. Ezek a fajták leginkább hihetetlen munkabíró képességükről híresek, valamint arról, hogy nem csak képesek, de szeretnek is dolgozni, együttműködni vezetőjükkel. Kifejezetten szívósak és kemények. Vannak rendőrkutyák, melyeket csak egy-egy feladatra képeznek ki, például kábítószer keresésére, másokat pedig akár több feladat ellátására is. 

Fotó: police.hu

Ahogy a kétlábú hősöknek, úgy a négylábú kollégáiknak is folyamatosan formában kell maradnia ahhoz, hogy a hétköznapi szolgálatban is a legjobb teljesítményt tudják nyújtani.

Így lesz ő maga, a vezetője és a többi kollégája is biztonságban. A szolgálati kutyák is folyamatosan ismétlik a már elsajátított tudást és képességeket, és tanulnak azért, hogy csúcsformában legyenek.

Kiképzések, tréningek, gyakorlatok… fáradhatatlanul teljesítik a feladatot, parancsot, akár a húsvéti havazásban is.

A szolgálati kutyák és vezetőik számára megtartott kutyakiképzés célja az ebek és vezetőik naprakész állapotának és bevethetőségének ellenőrzése, esetleg a szükséges javítások elvégzése – írja a Magyar Rendőrség a facebook oldalán.

FOTÓ: FRANCZ ILONA

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek