Pénteken megkapta új szobrát a miskolci hős, Mancs kutya

Megosztás

A mentőkutyus nevét 1999-ben ismerhettük meg, amikor is egy óriási törökországi földrengésnél hősies munkát végzett mentőcsapatával, egy kisgyermek életét is megmentve. A törökök ezt köszönték most meg himnusszal, szoborral és elnöki beszéddel.

Kutyaként ekkora hős még senki nem volt, mint a 2006 októberében elhunyt Mancs, akinek péntek délelőtt avatták fel a szobrát a törökországi Kocaeli városában. Thökölynek Imrének emlékháza is található a településen. Mostantól Kocaelinek van egy másik magyar lakója: Mancs mentőkutya szobra a város egyik kisebb terén kapott helyet, édességboltok és egy villamosmegálló szomszédjában.

Mancs nevét még az 1999-es izmiri földrengés idején ismerte meg az ország, amikor a miskolci Spider mentőcsapat tagjaként megmentette az akkor hároméves kislány, Hatira életét. A kislány már 82 órája a romok alatt feküdt, amikor rátaláltak – a csapat a ma 27 éves nővel azóta is tartja a kapcsolatot.

A mentőkutya 2006 októberében pusztult el, és nem most kap először szobrot: a törökországi alkotás párja Miskolcon áll, melyet szintén Szanyi Borbála alkotott. Azt nem lehet mondani, hogy a törökök ne adták volna meg a módját egy kutyaszobor avatásának: a körülbelül tíz hírtelevízió mellett kivonultak a helyi tűzoltók, volt moderátor és Novák Katalinon kívül beszédet mondott Tahir Büyükakin, a város polgármestere – persze csak a két ország himnuszai után. Eredeti forrás: Novák Katalin Facebook-oldala.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek