A miskolci városvezetés bevezeti az iskolakezdési támogatást

Megosztás

Ma tartotta közgyűlését a miskolci önkormányzat, ennek keretében tárgyalták a Veres Pál polgármester által előterjesztett iskolakezdési támogatás bevezetését, és más, az önkormányzat által nyújtott szociális támogatások kérdését.

A napirendi pontot az aljegyző ismertette, aki elmondta, hogy  bevezették országosan a szociális vetítési alapot, ezt a helyi rendeletbe is átvezetnék az örökségi nyugdíj helyett. Emelnék a jogosultsági köröket a jövedelemhatárok terén. Korábban egyre csökkent a jogosultak száma, az önkormányzat emelné a jövedelemhatárokat, hogy a támogatásra jogosultak száma emelkedhessen, a lakásfenntartási támogatás, temetési támogatás esetében. Emellett bevezetnék az iskolakezdési támogatást, melynek keretében a szülök gyermekenként 10 ezer forintot igényelhetnek. A támogatás mértéke összességében nem haladhatja meg a 30 ezer forintot.

A napirendi pont kapcsán Dr. Simon Gábor a Velünk a Város frakcióvezetője elmondta, hogy: ez egy jelentős előterjesztés, több ezer miskolci életét tudja megkönnyíteni. Azokról beszélünk, akik viszonylag nehéz helyzetben vannak, és ennek megoldásában az önkormányzattól is várnak segítséget – miközben a város is nehéz helyzetben van. A város ezen megpróbál túlnézni, és segítséget nyújt az elesett, rászoruló miskolciaknak. Baloldali képviselőként nagy öröm, hogy a városvezetés egy ilyen előterjesztéssel állt elő, mert mutatja, hogy mindenkinek segíteni szeretnénk. A ciklusban számos alkalommal tettünk kísérletet erre. A születést Miskolc támogatta, minden gyermeknek támogatást nyújt, ez új volt 2019 után.

Új támogatási forma az iskolakezdési támogatás, ami jövedelemhez kötött. „Tudjuk, hogy jelképes segítségnek számít, bár sokaknak érdemi támogatás lehet. A város elkötelezett, hogy az ifjúság, az itt született gyermekek itt maradjanak” – jelentette ki.

Ezzel megteremtik annak lehetőségét, hogy több ezer miskolci ismét visszajöjjön, és ideiglenes segítséget kapjon a közösségtől – tette hozzá.

A Fidesz képviselői sérelmezték, hogy még mindig nem elég magasak a jövedelemhatárok, így sokan nem igényelhetik a támogatást.

Ezen kritikákra válaszul Veres Pál polgármester ígéretet tett, hogy amint a gazdasági helyzet lehetővé teszi, tovább bővítik a támogatásra jogosultak körét.

Szintén ezen kritikákra válaszolva jegyezte meg Simon Gábor, hogy: “Az öregségi nyugdíjminimum hosszú évek óta változatlan, (28 500 Ft) ezen a téren hallassák a hangjukat a kormánypárti képviselők – vetette fel.
Nem alanyi jogon fog járni az iskolakezdési támogatás, de így is több ezer gyermek válik jogosulttá.”

Kapcsolódó cikkek