Miskolc régen – a város 1921-ben (első rész)

Megosztás

A Ritkán látható történelem nevű blogon egy 1921-ből származó diafilmre akadtunk, mely a frissen megcsonkított ország későbbi regionális ipari központját, Miskolcot mutatja be. A képkockákon szemügyre vehetjük, hogy mennyiben változott meg megyénk székhelyének arculata egy évszázad alatt.

A Kazinczy utca és a mai Földes Ferenc Gimnázium jellegzetes téglaépülete, mely akkoriban a Római Katolikus Főgimnáziumnak adott otthont. Az épület a második világháború idején katonai kórházként funkcionált, majd 1949-ben a frissen megalakuló Nehézipari Műszaki Egyetem kapta meg, végül az ’50-es évek elején Földes Ferenc nevét felvéve a gimnázium visszakapta otthonát.

A Miskolci Nemzeti Színház a Széchenyi utcán. A mai Magyarország területén épült első kőszínházat 1823-ban nyitották meg, amely 20 évvel később leégett. A ma is látható klasszicista stílusú épületet 1857-ben adták át a nagyközönségnek. A megnyitóünnepségen a magyar művészi élet színe-java megjelent, többek között Jókai Mór és felesége, Laborfalvi Róza.

Városház tér. A mai városázát 1871-ben adták át a “közhasználatnak”. A saroképület annyira reprezentatív része a városháza-tömbnek, hogy a köztudat egy idő után eleve a városháza részének tartotta, pedig az épületet eredetileg bérháznak és a MÁV hivatalai számára szánták. A fotó elkészültekor a saroképületet az Eperjesről áttelepített Jogakadémia használta.

Jövő héten folytatjuk “diavetítésünket”.

Kiemelt képen a Hámori-tó környéke látható, 1915.

Képek forrása: Fortepan

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek