A népességfogyástól az otthon született kistokaji csecsemőig

Megosztás

A népességfogyás megállítása az egyik legfontosabb cél manapság Magyarországon, a kormányzati sajtóban rendszeresek az ezzel kapcsolatos intézkedésekről szóló tudósítások. A fiatal anyák adókedvezménye, a CSOK támogatása és sok egyéb más rendelkezés mind-mind azt ösztönözné, hogy szülessen minél több gyermek idehaza. Ugyan állami méretekben kevés eredményt sikerült ezügyben felmutatni, a KSH adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők komolyan vették a feladatot, hiszen az előző évben itt született a legtöbb baba. Például egy kisfiú Kistokajban.

Európai tendencia, amelyet idehaza is megfigyelhetünk: Magyrország népessége folyamatosan öregszik, a születésszám csökken, a fiatalok pedig elvándorolnak és külföldön próbálnak szerencsét, majd alapítanak családot. Ám ha valaki mégis szülőföldjén szeretné világra hozni gyermekét, hamar szembesül vele, hogy a lehetőségek tárháza véges. A kórházi körülmények néha nagyon letaglózóak, a szabad orvosválasztás lehetőségének elvesztése és más égető problémák a jövendőbeli anyák esetében kifejezetten gondokat okoznak, az otthoni szülésnek pedig nagyon szigorú feltételei vannak Magyarországon.  

A legtöbb kismamának határozott véleménye van az otthonszülésről. Valaki teljes mellszélességgel kiáll mellette és elképzelni sem tud biztonságosabb helyzetet, mások pedig egyértelműen ellenzik – éppen a veszélyek miatt -, és csak a steril kórházi körülményekben hisznek.

Szerettük volna kideríteni, hogy BAZ megyében pontosan hogyan alakulnak azok a mutatók, amelyek a születések számát, illetve azokat az eseteket elemzi, amelyekben az Országos Mentőszolgálat bajtársainak kellett közreműködni, ezért kérdéseinkkel megkerestük Győrfi Pált, a szervezet szóvivőjét.

Az ismert sajtófelelős válaszában elmondta, hogy nagyjából 20 000 esethez riasztják őket évente – ez kevesebb, mint a hazai éves születésszám negyede -, de a legtöbb alkalommal a baba már kórházi körülmények között jön a világra. Az olyan esetek száma, ahol a mentőkocsiban vagy épp a helyszínen születik a pici, országosan mindössze 400. Ebből megyénkben átlagosan 60 darab intézményen kívüli szülés jut minden évre.

Tóth Mónika és gyermekei: a kistokaji famíia nehéz körülmények között él, de szeretetben biztosan nincs hiány és ez a képeken is jól látszik

A közelmúltban Kistokajban is történt egy hasonló eset. Tóth Mónika éppen a negyedik gyermekét várta, amikor hirtelen beindult a szülés. A hozzátartozók rögtön értesítették a mentőszolgálatot, de a helyszínre érkező szakemberek úgy döntöttek, hogy már nem kockáztatnak azzal, hogy elindulnak a legközelebbi kórházba. A kis jövevény végül a család otthonában látta meg a napvilágot. Az anyuka és a kisfiú azóta is jól vannak.

Az újszülött egyike lett annak a körülbelül 6000 csecsemőnek, aki tavaly BAZ megyében született.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek