A mikrochip buktatta le a szikszói kutyatolvajt

Megosztás

Szikszói Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat egy férfival szemben.

A férfi 2021. május utolsó napjaiban – pontosabban már meg nem állapítható időpontban – Szikszón, a Vásártér Vasútállomás területén megtalálta és magához vette egy szikszói nő tulajdonát képező és udvaráról aznap elkóborolt 70 ezer forint értékű Bichon Bolognese fajtájú, microchippel ellátott szuka kutyát.

A kutyát megtaláló férfi ezt követően semmit nem tett annak érdekében, hogy az eb tulajdonosát felkutassa és neki az állatot visszajuttassa, illetve – a jogszabályok szerint – a találás helye szerint illetékes jegyzőnek nyolc napon belül átadja.

A férfi a kutyát az aszalói lakására vitte, majd egy hét elteltével azt, mint a sajátját 5 ezer forintért értékesítette egy szintén aszalói férfinak, aki nem tudott arról, hogy az állat bűncselekmény elkövetése útján került a vélt tulajdonosához. Innen az állat az azt megvásárló férfi lányához Komoróra került. Március 30-án a kutyát Kisvárdán állatorvoshoz vitték, ahol ellátása során a microchip alapján a tulajdonosát azonosították, utóbb pedig az állatot a gazdájának visszaadták.

A bűncselekményt a Btk. 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Mivel a büntetési tétel alsó határa az 1 év szabadságvesztést nem éri el, az ügyészség – a törvény vonatkozó rendelkezése alapján  – a vádlottal szemben szabadságvesztés helyett, pénzbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnak, tudta meg a Boon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek