Miskolc: március 15-e legfontosabb gondolata, hogy az összefogásban és a szövetségben van a legnagyobb erő

Megosztás

A borsodi megyeszékhelyen a rossz időjárás ellenére is lezajlottak az ünnepi megemlékezések, ahol többen is beszédet mondtak az ünnep alkalmából.

A 175 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc legnagyobb tanulsága az, hogy mekkora erő van az összefogásban és a szövetségben – erről beszélt ünnepi beszédében szerdán Veres Pál, Miskolc polgármestere és Hegedüs Andrea (DK) országgyűlési képviselő is. A részletekről a Minap számolt be.

„A mi felelősségünk az, hogy erősítsük fiataljainkban, hogy Magyarország helye Európában van, hiszen ez nemcsak a jelenről vagy a múltról szól, hanem a jövőnkről és a holnapunkról” – erről beszélt Hegedüs Andrea (DK) országgyűlési képviselő az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján szerdán, a Petőfi téren.
A politikus úgy fogalmazott, minden alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy elgondolkodjunk a mögöttünk lévő megtett úton és az előttünk álló tervezhető jövőn. 

Az Erzsébet téren, Kossuth Lajos szobra előtt már Veres Pál, Miskolc polgármestere mondott beszédet, úgy fogalmazott: bár a leírások szerint 175 évvel ezelőtt hasonlóan esős, szeles hűvös idő volt, az mégsem sem riasztotta el a pesti polgárokat, mert hitték, remélték, hogy lehet más, jobb, szebb és szabadabb a világ. A város első embere úgy fogalmazott, 1848 hőseinek célja a szabad és független Magyarország elérése volt.

Együtt, szövetségben

– Március 15-e nem egyszerűen ünnep, hanem felkiáltójel. Olyan emlékeztető, amelyet az egész nép, egy egész nemzet tett közös erővel és közös akarattal kitörölhetetlen mementóvá. Félretéve a különbözőséget, a vitákat, mint alárendelve egyetlen közös célnak: a szabad és független Magyarországért. Március 15-e szimbólum, jelkép és tanulság. Az egyetlen tanulság, amit a kiontott vér, az elragadott életek, és a rengeteg áldozat mártíromsága hordozhat. Az összefogásban és a szövetségben rejlő erő tanulsága. Szövetség az ember és ember között, felülemelkedve a különbségeken, az ellentéteken, megmutatva a baráti kézfogásra nyújtott, szövetséget kínáló kezek erejét. Mert ez az igazi erő, az egyetlen út, amely elérhetővé teszi a közös céljainkat – jelentette ki a polgármester.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek