A jelek arra mutatnak, hogy Ukrajna robbanthatta fel az Északi Áramlat gázvezetéket

Megosztás

Az eddigiekhez képest komoly fordulatról lenne szó, az Egyesült Államok már felmerült lehetséges elkövetőként, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem Oroszország robbantotta fel a kulcsfontosságú gázvezetéket. Hogy van ez?

Az amerikai hírszerző szervek egy „ukránpárti csoportról” beszélnek, míg a németek nyomozásának valamivel konkrétabbak az eredményei, ott már az is felmerül, hogy a támadáshoz használt hajót egy ukrán tulajdonban álló cég adta bérbe az elkövetőknek.

Az amerikai tisztviselők által áttekintett új hírszerzési adatok arra utalnak, hogy egy ukránbarát csoport hajtotta végre tavaly az Északi Áramlat gázvezetékei ellen intézett támadást – írja a New York Times. A tisztviselők elmondták, nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy más vezető ukrán politikus részt vett volna a műveletben, vagy hogy az elkövetők ukrán kormánytisztviselők utasítására cselekedtek volna.

Az amerikai hírszerzés szerint a támadásért felelős csoport Vlagyimir Putyin Oroszországa ellen küzd, de a jelentésből nem derül ki, hogy mekkora a tagsága ennek a szervezetnek, ahogyan az sem, hogy ki irányította, illetve finanszírozta a műveletet. A tisztviselők ugyanakkor közölték azt is, hogy nem érdemes szilárd következtetéseket levonni mindebből, lehetséges az is, hogy az elkövetők szervezete valamilyen módon kapcsolatban állhat az ukrán kormánnyal, vagy legalábbis annak hírszerzőszerveivel.

Az amerikai nyomozáshoz képest valamivel konkrétabb eredményekről számoltak be a német hatóságok. A Zeit Online cikke arról tájékoztatott, hogy az illetékesek kifejezetten áttörésről beszélnek az üggyel kapcsolatban. Ők is azt mondják, hogy a nyomozás szálai Ukrajnába vezetnek, bár a támadás megrendelőjét nem tudták megnevezni. A portál szerint a hatóságok nyomára bukkantak annak a jachtnak is, amit feltehetően a támadáshoz használtak. Ezt egy lengyelországi cégtől bérelték, amelynek két ukrán tulajdonosa van. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek