“Az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket”

Megosztás

Egy rendkívül híres és legendás amerikai újságíró vezette hosszasan végig, miért az USA a felelős az ukrán háborúért, vagy éppen a gázvezeték felrobbanásáért. Információi szerint a CIA már 2021-ben elkezdett dolgozni azon, hogy a kellő pillanatban kiiktassa az északi gázvezetéket, ezzel is kicsinálva az orosz gázfüggőséget Európa nagy részén.

Annyi tény, hogy feltűnően nagy a csend a gázvezeték szeptemberi felrobbantása óta, egyelőre a világon semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy Oroszország állt volna ennek hátterében.

Az orosz–ukrán háború kitöréséért és az Ukrajnában véghezvitt orosz pusztításért viselt erkölcsi felelősség szétterítésének egyik legelterjedtebb és legtendenciózusabb érve, hogy az Egyesült Államok befolyási szférájának keleti kiterjesztésével tulajdonképpen „kiprovokálta” a háborút, és tulajdonképpen Washington torpedózza meg a háború folyamatos eszkalációjával a béketárgyalásokat. A magyar kormányközeli médiából jól ismert érv – melyek mellékhatásaként különösen nehézzé vált a Nyugat valódi hatalmi-gazdasági érdekeiről való értelmes beszéd – a napokban egy HIMARS-szállítmánnyal felérő muníciót kapott, amikor

az amerikai tényfeltáró újságírás élő klasszikusa egy hosszú, leleplezőnek szánt írásban mutatta be, hogy szerinte az Egyesült Államok kormányzata a felelős a Balti-tenger alatti Északi Áramlat gázvezetékeit megrongáló szeptemberi robbanásokért.

Seymour Hersh a múlt héten publikálta cikkét a közösségi finanszírozású újságírás vezető platformjának számító Substacken. Hersh egy meg nem nevezett kormányzati forrás alapján (ő később még elő fog kerülni) írt cikke a következőket állítja:

  • Joe Biden elnök és kormányzata Németország orosz gáztól való függőségét stratégiai kockázatnak látta, mellyel Vlagyimir Putyin képes zsarolni a mindenkori berlini vezetést. Amint az amerikai hírszerzés számára 2021-22 fordulóján egyértelművé vált, hogy Putyin inváziót indít Ukrajna ellen, Washington elkezdett amiatt aggódni, hogy Berlin a hetvenes évek óta ápolt – mármint akkor még az NSZK által ápolt – orosz energiakapcsolatai miatt nem lesz hajlandó teljes mellszélességgel Kijev mellé állni, ami Németország politikai és – elsősorban haditechnikai exportjának köszönhetően – katonai súlya miatt ellehetetleníti az egységes európai/NATO-fellépést. Éppen ezért a CIA 2021 végén elkezdett dolgozni az orosz gázszállítás Ukrajnát elkerülő fő útvonala, az Északi Áramlat felrobbantását célzó terveken.
  • Az akcióhoz a haditengerészet búváriskolájának végzősei közül választották ki a legjobb mélytengeri búvárokat. A kormányzat szándékosan kerülte a különleges erők igénybevételét, ugyanis ezek esetén tájékoztatási kötelezettséggel tartozott volna a kongresszus egyes tagjai felé, akik közül legalább néhányan kínos kérdésekkel álltak volna elő az akció értelméről, kockázatairól és jogosságáról.
  • A szabotázs bázisa a több amerikai bázissal rendelkező, évtizedek óta az oroszellenes NATO-törekvések elkötelezett hívének számító Norvégiában volt, a skandináv ország egyéb logisztikai és információs segítséget is nyújtott az akcióhoz.
  • A robbanószerkezetek telepítésének fedőakciójául a 2022 júniusában tartott BALTOPS 22 elnevezésű NATO-hadgyakorlat szolgált, melynek feladatai közé amerikai kérésre vontak be egy aknamentesítő búvárakciót. Ennek leple alatt erősítettek a Bornholm szigeténél 80 méter mélyen haladó négy vezetékre C4-es robbanóanyagot, melyet betonnal bevonva rejtettek el a Balti-tenger vízének minden változását érzékelő orosz megfigyelőrendszerek elől.
  • A robbanószerkezeteket eredetileg 48 órás időzítővel robbantották volna fel, azonban végül az ilyen kicsi időablakot a Fehér Ház elemzői túlságosan gyanúsnak ítélték, ezért végül átállították az időzítőt távolsági irányításra – a robbanásra parancsot adó jel végül 2022. szeptember 26-án egy norvég felderítőgépről ledobott bójáról érkezett.

Hersh megemlíti például, hogy 1971-ben az Egyesült Államok egyszer már végrehajtott egy sikeres tenger alatti titkos akciót; akkor a Szovjetunió távol-keleti részén található Ohotszki-tenger mélyén futó hírközlési kábelre sikerült rácsatlakozni, majd 10 éven keresztül hónapról-hónapra észrevétlenül a felszínre csempészni a szovjet haditengerészeti vezetők lehallgatott beszélgetéseit felvevő mágnesszalagokat. További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek