Egynapos sebészeti központ a miskolci kórházban

Megosztás

A korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos műtétek esetében lehetséges az eddig több napos kórházi ápolási idő pár órára történő lerövidítése. Ezt az ellátási formát nevezzük egynapos ellátásnak, vagy egynapos sebészetnek.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója szerdán tartott sajtóbejárást az Egynapos sebészeti központban, más néven a multidiszciplináris központban, ahol elmondta, hogy egynapos sebészetről, akkor lehet beszélni, ha beteg ápolási ideje nem haladja meg a 24 órát, sőt lehetőség szerint a 8 órát sem. „A betegnek ez azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmazunk, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentjük ki a beteget.” A koronavírus járvány idején nem volt lehetőség erre a bejárásra, ezért most pótolták és bemutatták az új intézményt.

A Boon beszámolója szerint a főigazgató arról is beszélt, hogy az egynapos sebészettel jelentősen csökkennek az ellátással kapcsolatos teendők és azok költségei, de kórházüzemeltetési szempontból  nagy precizitást igényel ezek kiszolgálása. Dr. Révész János azt is elárulta, hogy most pályáztak egy 230 milliós európai uniós támogatásra is, amely segítségével reményeik szerint még egy műtőt kialakíthatnak.

Naponta 50-70 műtét elvégzését teszi lehetővé az épületkomplexum, amit, ha egész évre vetítjük, akkor ez 10-15 ezer műtétet jelent, mondta Révész János.

Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy tavaly 6600 műtétet végeztek el, és 8 szakma dolgozik az intézményben.

13 ezer járóbeteget látunk el egy évben, az egynapos sebészeti komplexum országosan egyedülálló,  nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény – hangsúlyozta és arról is beszélt, hogy az itt elvégzett műtétek miatt a központi kórházban nem jelennek meg ezek a betegek, így jelentős terhet vesz le az ott dolgozók válláról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek