Győrfi Pál szerint semmi baj az új ügyeleti rendszerrel, egy gyerekorvos szerint erősen problémás – videó

Megosztás

A szóvivő dicsérte az ország keleti és nyugati csücskében fekvő megyékben bevezetett új ügyeleti rendszert, ám egy gyermekorvos úgy véli, hatalmas problémák vannak már az alapoknál. Olyanok is fognak ügyelni, akik életükben nem láttak még beteg gyereket, legfeljebb a sajátjukat.

Míg az Országos Mentőszolgálat szóvivője dicsérte, egy névtelenül nyilatkozó gyermekorvos rámutatott az új ügyeleti rendszer problémáira.

“Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is”

– közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között – vagyis a háziorvosi ügyeleti időszakban – 139 beteget láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett – közölte. Hozzátette: éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

„A kommunikáció elment abba az irányba, hogy mi nem akarunk ügyelni, fenyegetések hatására nem írjuk alá az ügyeleti szerződéseket (…), ez nem igaz. A mi célunk a folyamatos és megfelelő betegellátás,” mondta egy névtelenséget kérő nyíregyházi gyermekorvos az RTL Híradónak. Míg korábban minden járási székhelyen, Mátészalkán, Kisvárdán, Fehérgyarmaton is volt gyermekorvosi ügyelet a megyében, az új ügyeleti rendszerben már csak Nyíregyházán lesz.

Olyanok is fognak ügyelni, akik életükben nem láttak beteg gyereket, legfeljebb a sajátjukat!”

– tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új ügyeleti rendszer teljesítményfinanszírozása problémás, mert olyan elemeket is tartalmaz, ami sok esetben teljesíthetetlen. Példaként említette, hogy pluszpontot ér, ha egy anya anyatejjel táplálja a csecsemőjét, vagy ha kevesebb antibiotikumot ír fel a jövőben. (via 444)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek