Botrányos: egyetlen magyar születésű sportolót sem küldött a junior-vb-re a szövetség

Megosztás

Négyen képviselik hazánkat a junior korcsolya-világbajnokságon, de a három orosz és egy francia születésű ifjú sportoló egyike sem Magyarországon látta meg a napvilágot és nem is beszélnek magyarul. Emiatt igencsak forrnak az indulatok.

A februári felnőtt műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságra csupán egy Magyarországon született sportolót indított a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, a hétfőn kezdődött junior világbajnokságra azonban egyet sem. A magyar színekben versenyzők közül három Oroszországban, egy Franciaországban született – írja a Hvg.hu.

A kanadai Calgaryban zajló junior-vb honlapja szerint jégtáncban párosban Maya Benkiewicz és Mark Shapiro képviseli Magyarországot; előbbi Franciaországban, utóbbi Moszkvában született és orosz állampolgár. A férfiaknál a szibériai Tiumenben született, szintén orosz állampolgár Aleksandr Vlasenko, a nőknél a moszkvai születésű, de egy éve magyar állampolgár Polina Dzsumanyijazova indul magyar színekben.

A lap szerint a négy sportoló közül egyik sem beszél magyarul, és Vlascsenko kivételével mindannyian külföldön edzenek egész évben. Melléjük ezért a szövetség – Sebestyén Júlián kívül – Oroszországból és Franciaországból utaztatott külföldi edzőket a vb-re közpénzből.

Pedig a cikk szerint van tehetséges magyar versenyző is, például a nőknél, aki indulhatott volna a versenyen, a fideszes Kósa Lajos által vezetett MOKSZ elnöksége mégsem őt, hanem a Moszkvában született lány nevezését hagyta jóvá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek