Ne legyen az állami ellátásra szükségünk – Kárpáti Iván írása

Megosztás

Most jövök a kardiológustól. Tényleg! Múlt héten kértem időpontot, keddre kaptam is. Köszönöm kérdésüket, jól vagyok.

Ja, nem állami ellátást vettem igénybe, akkor ezt ősszel írhattam volna meg, ha szerencsém van, akkor nyár elején. A kórházszövetség adataiból az derül ki, hogy már nem csak elszivárognak az emberek az állami ellátásból, hanem ömlenek kifelé. Aki meg bírja fizetni, az megy a magánba, mert nem engedheti meg magának, hogy mondjuk kiessen a munkából, azért mert nem kap időben megfelelő kezelést, nem készül el egy vizsgálat. Ez ma nem a gazdagok luxusa, hanem az átlagember kényszere.

Kik maradnak legnagyobb számban az állami rendszerben? Az idős és krónikus betegek, tehát a legkiszolgáltatottabb réteg. Akik körül nincs elég ápoló, hogy mondjuk egy pohár vizet adjon nekik, pedig akinek a hozzátartozója volt már ilyen helyzetben az tudja, hogy néha ez már a legtöbb, ami adható. Ilyen körülmények között az emberi méltóság az, ami elsőként eltűnik és már soha nem szerezhető vissza.

Tehát a rendszer lassú és hiányos, de az állam más helyzetben expressz munkát végez. A belügyminiszter egyik nap beterjesztette, másnap már meg is szavazta a Parlament kormánypárti többsége, hogy a Magyar Orvosi Kamara gyakorlatilag elmehet a fenébe, mindezt hamis vádakra alapozva. Sőt, ma már az is kiderült, hogy a rendőrséget is rájuk eresztik, „kivizsgálják” tényleg „fenyegettek-e” orvosokat. Hogy ezáltal lett-e több ápoló, orvos, lett-e megfelelően működő ügyeleti rendszer? Aki kipróbálja az megtudja. Ne legyen rá szükségük.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. február 28-ai adásában hangzott el.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kapcsolódó cikkek