Elakadt egy kamion a cigándi körfogalomban

Megosztás

Fontos, hogy az itt élőknek ne kelljen a folyamatos kamionforgalom közepén élni, amely amellett, hogy tönkreteszi az utakat, az út menti épületeket, jelentős egészségromboló hatással is bírnak. Ennek mostantól vége és reményeink szerint a Sárospatak és Cigánd közötti út felújításához már az idén hozzáláthatunk néhány szakaszon, mondta néhány évvel ezelőtt dr. Hörcsik Richárd, Borsod-Abaúj-Zemplén megye útbiztosa. Úgy tűnik, hogy mégsem változott a helyzet.

Pár nappal ezelőtt hosszú órákra megbénította a cigándi közlekedést egy körforgalomban elakadó, román rendszámmal ellátott kamion, számolt be róla Oláh Krisztián, a település polgármestere közösségi oldalán.

Az eset nem csak azért okozott nagy felháborodást, mert a Bodrogköz egyik legforgalmasabb csomópontjáról van szó. Itt érnek össze a Sárospatakot, Sátoraljaújhelyt, valamint Kisvárdát összekötő utak, de azért is okoz bosszúságot az eset, mert alapesetben egy kamionnak nem lenne semmi keresnivalója a térségben, írja a Boon.

Csakhogy maradt egy kiskapu. Külön engedéllyel ugyanis át lehet haladni a Bodrogköz útjain akár kamionnal is.  

Oláh Krisztián azt mondja, ezt a kiskaput, ami annak érdekében született, hogy a térség vállalkozásai meg tudják oldani az áruszállítást, sokan kihasználják. Tudomása szerint vannak, akik telephelyet jelentenek be a Bodrogközben, ahol valószínűleg semmilyen valós gazdasági tevékenység nem történik, de jogosulttá teszi a szállítmányozási cégeket arra, hogy áthaladjanak a térség útjain.  

A körforgalom közepén rekedt

Sok fuvarozó azonban mindenféle engedélykérés nélkül is nekiindul a korlátozott módon használható útszakaszoknak, mert ha el is kapja őket a rendőr, a tízezer forintos bírságot nevetve fizetik ki, ennek a büntetési tételnek semmilyen visszatartó ereje nincs – mondta a több éves tapasztalatok alapján a polgármester. Így aztán hiába történik itt-ott útfelújítás, a napi több százra becsült kamionmennyiség újra és újra rongyosra tapossa a bodrogközi közutakat.  

A lap megkereste a rendőrséget is, akik hasonló tapasztalatokat szereztek: nincs visszatartó ereje a tízezer forintos helyszíni bírságnak. Sőt, visszatérő sofőrök is vannak, akik ezt az útirányt választják az esetleges bírság ellenére is, sokszor munkaadójuk utasítására, aki egyébként még a bírság összegét is megfizeti nekik. A szakember lehetséges megoldásnak tartja a fix bírság megemelését, a kiadott engedélyek számának csökkentését, valamint a beadott kérelmek fokozottabb elbírálását.

Képek: Oláh Krisztián Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek