Alakszai főispán: Sokkal jobb borsodinak lenni, mint tíz évvel ezelőtt, csak Miskolc adósodik el

Megosztás

A megyei kormányhivatal kormánymegbízottjaként 2020 őszétől dolgozik a megyénél Alakszai Zoltán, aki a sors és a Fidesz döntéseinek következtében hiába kapott ki 14%-kal az önkormányzati választáson Veres Páltól Miskolcon, a kormány ezzel egy évvel később kvázi a polgármester fölé helyezte. Úgy véli, a kormány kitűnő munkát végez Borsodban, jó itt élni.

Azóta munkakörét már nem kormánymegbízottnak, hanem főispánnak nevezik, ahogy a megyét pedig vármegyének. A személy azonban nem változott és a pártlogó sem. Hogyan látja Alakszai megyénk jelenét és jövőjét? Erről kérdezte a Boon munkatársa az egykori jegyzőt.

Milyen évet zárt tavaly gazdasági szempontból a megye? A térség a rendszerváltás egyértelmű vesztese volt. Ugyanakkor a tavalyi évet nézve látszik, hogy a 2010 óta elvégzett munka eredményeket hoz. Van mire büszkének lennünk, még egy olyan nehéz évben is, mint amilyen a 2022-es volt: ahogy a Covidból éppen csak kijöttünk, rögtön a háború hatásaival és a (Fidesz által is mindig megszavazott) brüsszeli elhibázott szankciós politika következményeivel kellett és kell megküzdenünk Alakszai szerint.

Sikerült tartani a foglalkoztatási számainkat, a munkanélküliségi ráta 5,8 százalék volt a KSH adatai szerint. A főispán úgy gondolja, egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség is egyes szektorokban, illetve régiókban. Ugyanakkor látványosan sikerült növelni a foglalkoztatást, a befektetések és a kormányzat munkaerőpiaci stratégiája révén, és ez szinte már mindenhol érezteti kedvező hatását, legalábbis a Fidesz szerint.

A fiatalok meg tudják találni a számításaikat? 

“Igen. Meggyőződésem, hogy aki szeretné, akarja, az ma már megtalálja. Találkozom olyan fiatalokkal, akik visszatértek, de olyanokkal is, akik más vidékről költöztek ide. Már két egyetemünk is van! A Miskolci Egyetem mellett újra önálló és a nemzetközi kitörésen dolgozik a Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon. Ez pedig sokat jelent, óriási lehetőség minden fiatalnak. És az oktatás mellett a befektetések is hozzátesznek, hogy itt helyben elérjék a fiatalok a kitűzött céljaikat. Hiszem, most minden lehetőség adott, hogy a „sorsod Borsod” életérzés pozitív tartalmat kapjon. Tudom, hogy nem vagyok egyedül, mikor azt gondolom, igen, ez a sorsunk, de nem a végzetünk.” – nyilatkozta Alakszai Zoltán.

A főispán úgy gondolja, csak duma a városvezetés részéről, hogy a kormány elvett ennyi meg annyi pénzt a településtől, vagy nem adott elegendő támogatást. Szerinte ez nem igaz. Csak működésre több százmillió jött a kormánytól, a megnövekedett rezsiköltségek enyhítésére pedig nemrég érkezett 1,2 milliárd forint Miskolcra az önkormányzathoz. “Ha azt mondja a városvezetés, hogy a kormánytól nem jön pénz, vagy kevés pénz jön, az csupán politikai lózung” – véli Alakszai.

Annyit a rend kedvéért tegyünk hozzá, hogy csak 2020 tavaszán a Miskolccal szembeni kormányzati elvonások elérték a 3,1 milliárd forintot. (Forrás: Miskolc.hu) Ehhez képest még az Alakszai által bevallott pénz is jóval kevesebb, amivel a kormány segítette Miskolcot, jóval több az elvonás, 2021-ben és 2022-ben sem volt ez másképp, ahogy idén sem számíthat jobb kormányzati segítőkészségre a város. Ebben talán éppen a korábbi jegyző és polgármester-jelölt tehetne a legtöbbet, hogy ez megváltozzon. Miskolc ugyanis a többi ellenzéki vezetésű városhoz hasonlóan az Orbán-kormány döntéseinek állandó vesztese.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek