Borsod: jön a “vármegyebérlet” a MÁV-nál és a Volánbusznál is

Megosztás

Egészen elérhető összegért vehetünk olyan bérletet, amivel az egész megyét, de kicsivel többet költve az egész országot beutazhatjuk egyetlen havi bérlettel. Borsodban ez vajon hogy változtatja meg az utazási szokásokat?

Egy-egy teljes megyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatain az új kedvezményes bérletrendszer használatával – közölte szombat délután a MÁV, alig pár perccel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bejelentette a megyebérletet, vagyis “a kormány és az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és közreműködésével létrejövő új Vármegye- és Országbérlet-konstrukciót”.

A MÁV szerint ezzel

az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

A 30 napos bérlet – amit május 1-vel vezetnek majd be – díjazása a következőképpen néz ki:

  • a teljesárú Vármegyebérlet 9450,
  • az Országbérlet 18 900 forint lesz,
  • a tanulók pedig mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt kaphatnak.

A MÁV-közleményben kiemelik, hogy egy ilyen bérlettel a rajta feltüntetett területen korlátlanul lehet majd utazni a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain egyaránt, nem kell külön-külön bérleteket vásárolni, és aki egy vármegyénél távolabbra utazna, annak elég a két megyebérlet árába kerülő Országbérletet megvásárolnia. Ettől függetlenül az eddigi bérletek továbbra is elérhetők lesznek.

A teljesárú megyebérlet a MÁV szerint

olcsóbb lesz, mint a havi Budapest-bérlet, vagy mint 15 liter – átlagosan 250-300 kilométer megtételére elegendő – üzemanyag (február közepi áron számolva);

a tanulóbérlet 90 pedig százalékos kedvezménnyel váltható, és 945 forintba, azaz nagyjából egy kétgombócos fagyi árába fog kerülni.

A teljesárú Országbérlet kétezer-ötszáz forinttal olcsóbban lesz megvásárolható, mint jelenleg a 30 kilométerre érvényes bérlet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek