Videó: Újabb tujázók Miskolcon

Megosztás

Az úgynevezett tujázás nem egy új hóbort, a közlekedés fejlődésével párhuzamosan alakult ki, főképpen a városi villamosokon. Az így közlekedők felállnak a jármű ütközőjére és így utaznak, de nem teljesen veszélytelen ez a módszer.

Az ötvenes években a villamosokon fürtökben lógó emberek látványa hozzátartozott az utcaképhez, de hamar kiderült, hogy az így közlekedők saját testi épségüket veszélyeztetik, sok szörnyű baleset is történt. Ezért 1960-ban városszerte plakátokat ragasztottak ki, hogy egyszer s mindenkorra elejét vegyék a villamosra ugrálásnak.

Miskolcon visszatért a régi-új szokás, a helyiek szerint az utóbbi években egyre gyakrabban látni tujázó fiatalokat. Azonban a szakértők szerint ez nem a legideálisabb megoldás, hiszen nem csak önmagukat, de másokat is veszélyeztetik az így közlekedők.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. igazgatója a Tények megkeresésére elmondta, hogy ezek a járművek alkalmatlanok a “tujázásra”, ugyanis itt minden kapaszkodásra használt felület törékeny, nem biztonságos.

A riportban az is elhangzik, hogy a sofőrök tehetetlenek a jelenséggel szemben, mivel a villamosnak ez a része számukra láthatatlan, “holt tér”. A szakértő azt javasolja az utasoknak, ha ilyet tapasztalnak ne habozzanak megnyomni a vészjelző csengőt, így jelezve a villamosvezetőnek a szabálytalan utast.

Kiemelt kép: Emberek csimpaszkodnak a 28-as villamosra a Népszínház utcában (1918) (MTI Foto/Reprodukció)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek