Borsodban is “cigánysimogatók” jelentek meg a térképen

Megosztás

Miskolc és Mezőkövesd is érintett, többszörösen is. Mi fér bele a szabad véleménynyilvánításba és mi az, ami már uszításnak számít?

Lehet, hogy csak viccnek szánták, de könnyen előfordulhat, hogy közösség elleni uszítás büntető tényállásának bírósági megállapítása lesz a vége annak a bejegyzéssorozatnak, mely ma is bárki által elérhető.

Hetek óta kereshető lokációként szerepelnek ugyanis a Google térképén az ország több nagyvárosában jelzett „cigánysimogatók”. A rasszista helymegjelölést négy földrajzi pontra is bejegyezték.

Miskolc, Szentes, Debrecen és Mezőkövesd város vált a „cigánysimogatók” bejegyzőjének célpontjává, de a Győr-Moson-Sopron Vármegyében lévő Bősárkánytól 4,5 km-re északra is letettek ilyen lokációs pontot. 

A KISEBBSÉGELLENES SZÁNDÉK ABBAN IS TETTEN ÉRHETŐ, HOGY A MISKOLCI ÉS A SZENTESI HELYSZÍNT ÁLLATKERT GYŰJTŐFOGALOM ALÁ RENDEZTÉK.

A közösség elleni uszítás törvényi tényállását két cselekményi formában is el lehet követni. Lichy József ügyvéd álláspontja szerint itt nem közösség elleni erőszakra uszításról van szó, hanem gyűlöletre uszításról, amely ez esetben akkor is megvalósul, ha maga a „simogatás” kifejezés eredeti értelme szerint kedveskedő gesztus. A kontextusából ugyanis világosan kitűnik az etnikai csoporttal szemben megfogalmazott lealacsonyító és megalázó szándék. Ez az idegengyűlölet vagy rasszizmus egyik alaki formája, ennélfogva kerül a gyűlöletre uszítás büntetőjogi kategóriájába.

Miskolc elítéli a rasszista bűncselekményt

A büntetési tétel 3 évig terjedő börtön is lehet, az ügy pedig nem évül el, mivel folyamatos elkövetésről van szó.

A miskolci önkormányzathoz lapunk jelzése óta több bejelentés is érkezett. A megyeszékhely vezetése részéről azt mondták, Veres Pál polgármester és a miskolci önkormányzat is határozottan elítél mindennemű megkülönböztetést, legyen szó akár nemzeti, etnikai, származási, vallási vagy politikai hovatartozás miatti diszkriminációról. 

Miskolc városvezetése mélységesen szomorúnak és egyben felháborítónak tartja, hogy valakik így próbálják lejáratni városunkat, és ilyen alantas módszerekkel igyekeznek másokkal, akár egész közösségekkel szemben ellenérzést, gyűlöletet szítani

– közölték, hozzátéve, hogy az ügyben az önkormányzat megtette az ilyenkor szükséges bejelentést a szolgáltató Google felé, és ismeretlen tettes ellen a rendőrségnél feljelentést is tesznek.

A bejegyzés technikailag nem túl bonyolult, bárki megteheti, aki megtalálja az erre lehetőséget adó aloldalt. A térkép szolgáltatója az adatkezelő, így a Google-nél tudniuk kell, hogy mely magánszemély, esetleg cég élt ez esetben a lehetőséggel. További részletek az Index cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek