Hétfőtől mi is tehetünk az ellen, hogy ne épülhessenek akkumulátorgyárak a közelünkben csak úgy

Megosztás

Ne feledjük, most még csak néhány helyszínt dobtak be. De a Fidesz-kormány eddigi ténykedését és diktatórikus módszereit látva ma Debrecen, Szombathely, Vácrátót, Göd, de holnap már lehet, hogy Miskolc, Szeged, Szolnok, vagy a saját kistelepülésünk. Valóban azt akarjuk, hogy ellepjék hazánkat a veszélyes anyagokkal dolgozó, rengeteg vizet használó kínai akkugyárak?

Indul az LMP országos akkumulátorgyár-ellenes aláírásgyűjtése – ezt jelenti be hétfőn a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet, és Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A párt még január 23-án nyújtotta be népszavazási kezdeményezését az alábbi kérdésben:

„Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják 200 ezer aláírást kell gyűjtenie a pártnak. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást. Az LMP eleinte helyi népszavazást akart, de aztán meggondolta magát, így azt a Momentum szervez.

A Debrecen mellé felépítendő kínai CATL-gyár Európa legnagyobb akkumulátorgyártó üzeme lenne, hatalmas víz- és energiaigénnyel. De ez csak egy a sok terv közül, a következő egy-két évben könnyen lehet, hogy a mi településünk mellé születik a házuktól 500 méterre egy akkumulátorgyár. Ha már nagyhatalom leszünk… (via Hvg)

Egyelőre minden helyszínen hatalmas lakossági ellenállásba ütköztek a Fidesz tervei, csak a kormánypárti politikusok állítják ezt be úgy, mintha a tiltakozók mindegyikét a DK irányítaná. Ezekről a Borsod24 is többször beszámolt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek