“Lojalitásuk alapján akarja értékelni a kormány a tanárokat”

Megosztás

Ráadásul hiába a korábbi szavak, a végső szót egy, a tantestülettől teljesen független, külső személy mondja ki, aki az adott pedagógus munkáját és személyét sem ismeri. Szintén komolyan aggályos, hogy az értékelésbe beleszámít, hogy az adott munkavállaló miket írt ki a közösségi médiában. Félelmetes, orwelli világ épül viharos gyorsasággal.

Az érdekképviseletek szerint valótlan állítás például az, hogy a kormány „a teljesítmény-értékelés szempontrendszerét és végrehajtását a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel széles körű szakmai együttműködésben dolgozza ki” – jelezve, hogy ők csak a nem végleges a koncepciót látták,

a kormány teljesítményértékelésről szóló tervezetének elkészítésében nem vettek részt, és az egyetlen elemében sem tartalmazza az általuk másfél éve megfogalmazott követeléseket.

Ezekre emlékeztettek is:

  • érdemi, legalább 45 százalékos alapbéremelés,
  • vezessék be újból a kötelező óraszámot,
  • a többletmunkát a rendkívüli munkaidő díjazásának megfelelően fizessék ki.

További kritikákat is megfogalmaztak, így

  • hiába szerepel a kormány vállalásai között a szerzett jogok védelme, újból és újból felvetik a pedagógusok új jogállási törvénybe történő kiszervezését;
  • a kormány csak saját magával, illetve az általa létrehozott, vele függelmi, baráti viszonyban lévő testületekkel tárgyal.

Jelezték fenntatásaikat a teljesítményértékelési rendszerrel kapcsolatban is, e szerint

  • az értékelés nem objektív módon mérhető teljesítmények alapján zajlana,
  • azt mérnék, mennyire lojálisak a feljebbvalóikhoz, és még
  • a közösségi médiában történő megnyilatkozások nyomon követése és értékelése is bekerült a pontozásos rendszerbe, ráadásul
  • az értékelés nem maradna az intézményen belül, mivel azok jóváhagyása a tankerületi igazgató joga lenne.

Vagyis

a pedagógus béremeléséről és bércsökkentéséről egy külső, a pedagógus teljesítményét, sok esetben személyét sem ismerő vezető dönt, bizonyítja, hogy mi a valódi cél: nem a mérhető teljesítmény, a minőségi munka honorálása, hanem a külső hatalomnak történő alávetettség, kiszolgáltatottság növelése, emellett ez a rendszer a sztrájkjog gyakorlásának további korlátozására is irányul.

A szakszervezetek emellett jelezték, hogy nem kapták meg a belügyminiszter által bejelentett új bérrendszer tervezetét, így nem tudják, az milyen fokozatokat, kategóriákat, előmenetelt foglal magában – írja a két pedagógus szakszervezet közleménye.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek