A miskolci Spider mentőcsoport is részt vehet a törökországi földrengés mentési munkálataiban

Megosztás

Vezetőjük már 1999-ben is járt egy nagyszabású mentés során Törökországban, jól ismeri a környéket. Akkor vált örökre híressé Mancs, a miskolci mentőkutya. A csoport most is csak a hívó szóra vár, készenlétben állnak.

Lehoczki László 1999-ben már járt Törökországban, az izmiti földrengés az ország történetének egyik legsúlyosabb, 7,6-os erősségű földrengése volt. A hivatalos adatok szerint mintegy 17 ezren haltak meg. Ekkor lett egyébként híres Mancs, a mentőkutya, aki a miskolci Spider mentőcsoport tagjaként vett részt a mentésben; leginkább az tette híressé, hogy egy hároméves kislányt ő talált meg a romok alatt.

– Nagyon rossz a helyzet most, az izmitihez tudnám hasonlítani – mondta el lapunk érdeklődésére a Spider mentőcsoport vezetője, akivel a Minap.hu telefonon beszélt hétfő kora délután.

Lehoczki László jól ismeri a környéket, a körülményeket, azonnal felajánlották a segítségüket a török nagykövetségnél.

A török nagykövetség dönt arról, melyik mentőcsapat utazhat, és milyen feltételekkel. A lehetőségektől függ, hogy minimális létszámmal megy a Spider, vagy több emberrel – orvosokkal, műszaki mentőkkel, kutyás keresőkkel – vágnának neki az útnak.

– Nagy előnyünk, hogy négy élő- és halottkereső kutyát tudunk vinni, ami azt jelenti, hogy 8-10 nap után is tudunk dolgozni. A fotókon láthatjuk, hogy emeletes házak omlottak össze kártyavárként, el lehet képzelni, hány ember tartózkodhatott a romok alatt… Persze mindenki élő embereket szeretne találni, és erre nagyobb esély a katasztrófát követő három napban van. Öt napnál még mindig van vékonyka remény, utána viszont már végzetesen csökken az esély – mondta.

Felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy az utórengések gyakorlatilag egy pusztító földrengéssel érnek fel, így a mentés is veszélyes körülmények között történik.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek