Egy igazi miskolci hősre, Mancsra emlékeztünk

Megosztás

A mentőkutyus hamar országos hírnevet szerzett, rengeteg életet megmentett. Tizennégy évvel ezelőtt távozott el örökre.

A miskolciak híres életmentő kutyájára emlékezett csütörtök délután Miskolc önkormányzatának képviseletében dr. Ignácz Dávid jegyző.

Mancs 1994 júniusában látta meg a napvilágot. Lehoczki László, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője a minap.hu-nak elmondta, miután a kis kutya gazdájának választotta, hamar rájött arra, hogy milyen érzéke van a keresési feladatokhoz. 

Mancs több hazai eltűnést oldott meg kiránduláson eltévedt gyerekeket, balesetet szenvedett gombászokat, vadászt, de még öngyilkosokat is megtalált. Lehóczki Lászlóval és a Spider Mentőcsoporttal 1998 és 2005 között a világ számos nagy természeti katasztrófájánál – többek között Egyiptomban, Görögországban, Indiában, Olaszországban, Kolumbiában, Venezuelában, Salvadorban, Algériában, Tajvanon, Romániában Ukrajnában vagy Szlovákiában is kutatott túlélők és áldozatok után.

– Törökországban ötször is járt, híressé egy itteni eset tette: 1999-ben egy földrengést követően egy hároméves kislányt a polgárvédelem állami kiküldött csapataként Mancs jelzése alapján mentettünk ki a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott – emlékezett Lehoczki László.

Mancs 2006. október 22-én aludt el örökre. Szobrát még életében, 2004 decemberében avatták fel, az alkotást Szanyi Borbála szobrászművész készítette. Lehoczki László elmondása szerint a szobor keresőpózban ábrázolja Mancsot.

– A szobor mára népszerű találkozási ponttá vált, ilyenkor, október végén pedig még mindig sokan visznek virágokat, mécseseket a talapzatra. Még mindig nagyon jó érzés, hogy a miskolciak nem felejtették el Mancsot – zárta gondolatait Lehoczki László.

A szobor felirata: 
MANCS
a miskolciak híres életmentő kutyája.
1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz
emberéletet mentett meg a világ számos országában.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek