Mégis mentesülhetnek a megspórolt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

Megosztás

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben az önkormányzatok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium a HVG cikke szerint. A javaslat alapján úgy változtatnak a jogszabályon, hogy az a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megenged a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot.

A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Mint arról mi is írtunk korábban, az enyhe időjárás és a közintézmények kötelező gázfogyasztás-csökkentése miatt több városban is jelentősen csökkent október és december között a városi távhőcég hőértékesítése. Több ellenzéki vezetésű város viszont rosszul járt ezzel, mert a korábbi szerződésben lekötött, de fel nem használt gázmennyiség után: Miskolc távhőcégétől például októberre 89,5, novemberre 85 millió forintos kötbért követelt az MVM.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek