Ötmilliárdos beruházást adtak át a borsodi településen

Megosztás

Bodrogkeresztúr komoly támogatásban részesült, bár a tavaly tavaszi ígéretekhez képest még csak mérsékelt sikert könyvelhetnek el. De egy átlagos borsodi településhez képest így is láthatóan nagyobb pénzekhez jutottak.

Befejezéséhez közeledik a Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése című projekt. A több mint 1,6 milliárd forint összértékű projekt  január 30-i záró sajtóprogramján Rozgonyi István polgármester, Wáberer György kormánybiztos, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke mutatta be a projektet. Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője pedig a program hosszú távú hatásairól beszélt.

Mindig kiemelkedő szerepet játszott a Tokaji Borvidék életében Bodrogkeresztúr, évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. A dicső múlt kötelezi a mai kor emberét. A most megvalósított projekt, minden túlzás nélkül, a legkomplexebb, hatásaiban a legelőremutatóbb fejlesztés a település történetében. Szinte hihetetlennek tűnik, de tavaly több mint 5 milliárd forint értékű projekt fejeződött be. Rozgonyi István polgármester azonban már a jövőt vizualizálja – például egy Bodrog-parti sétány és egy kajak-kenu versenypálya kialakítása is a tervek között szerepel. A cél Bodrogkeresztúr meglévő attrakcióinak fejlesztése, új turistavonzó fejlesztések megvalósítása, ezekkel együtt a zempléni község és Tokaj borvidék, illetve a térség turisztikai fellendítése, vonzerejének növelése.

Nagy Júlia mutatta be a projekt részleteit, kiemelve ezek hosszabb távú gazdasági-társadalmi hatásait is a borvidék és Bodrogkeresztúr lakossága számára. Megvalósult a légvezetékek kiváltása, földkábelbe való helyezése, ezzel párhuzamosan megtörtént a közvilágítási oszlopok cseréje, energiatakarékos lámpatestek felszerelésével. A légvezetékek kiváltása természetvédelmi célokat is szolgált, hiszen Bodrogkeresztúrt méltán nevezhetjük a gólyák településének. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Amit még tudni lehet:

A most megvalósuló projekt célja Bodrogkeresztúr meglévő attrakcióinak fejlesztése, új turistavonzó fejlesztések megvalósítása, ezekkel együtt a település, és Tokaj borvidék, illetve a térség turisztikai fellendítése, vonzerejének növelése voltak.
A tájékoztatás szerint a közvilágítási oszlopokat kicserélték, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel, és a légvezetékeket kiváltották földkábelekkel, ami környezetvédelmi célokat is szolgált. A Hét vezér parknál közvetlen, kiépített kapcsolat jött létre a Bodrog-parttal, ahol “lapátos” megállóhely készült egy úszó stéggel, és élővilágot ismertető információs táblával. A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővült a parkolókapacitás is, 40 új parkolóhely létesült.
Új kilátópont létesült, amely az érintetlen természetbe nyújt bepillantást. Új külsőt kapott a 230 éves református templom, valamint megújult a templomkert és a parókiaudvar, amelyek kulturális és egyházi célú eseményeknek és programoknak biztosítanak majd helyszínt. Különlegessége, hogy az épület hajópadlása évtizedek óta két fokozottan védett denevérfaj nyári szálláshelye. Több mint 2000 csonkafülű és nagy patkósdenevér talál itt menedéket a nyári hónapokban. A projektgazda három elektromos kisbuszt szerzett be, amelyekkel környezettudatos módon fedezhetik fel a település, illetve a szűkebb térség legizgalmasabb látványosságait a vendégek.
A közlemény szerint elkészült egy integrált tájékoztató rendszer, amely webes felületen és mobilapplikáció keretében is elérhető. A turisztikai információs rendszer audioguide-ként is működik, öt nyelven, magyarul, lengyelül, franciául, szlovákul és angolul tájékoztatja a vendégeket a település legfőbb látnivalóiról. A GPS-alapú alkalmazás egyaránt használható az autóbuszos túrákon és a gyalogos településfelfedezés során.
A település történelmi emlékeit a Keresztúri Kincsestárban mutatják be, a kiállítás megújult, a létrejött informatikai rendszer pedig szintén öt nyelvű narrációval szolgál az idelátogatóknak. A projektből akadálymentesítették a kiállítóteret – közölték. A fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) valósult meg. (MTI)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek