Kedden autós blokádra számítsunk Miskolc belvárosában a Szolidaritás napján

Megosztás

A magyar közoktatás tarthatatlan helyzetére hívják fel a figyelmet. Az országos sztrájkok és megmozdulások Miskolcot sem kerülik el. Az ADOM diákmozgalom is kiveszi részét, a blokáddal szolidaritásukat fejezik ki az összes olyan ágazattal, amely nehézségekkel küzd.

Január 23-ától hét napig országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. Az ország több pontján beszüntették a munkát, a PDSZ adatai szerint volt olyan nap, amikor a magyar közoktatásban dolgozó tanárok 5-10 százaléka sztrájkolt.

A szervezet országos választmányának tagja, a miskolci demonstrációk egyik legaktívabb mozgatórugója, Szűcs Tamás a Minap érdeklődésére azt mondta, a keddi Szolidaritás napján többszöröse lesz a tiltakozók száma.

– A diákokkal, a szülőkkel kiszélesedett a mozgalmunk, ugyanakkor látni kell: sok más ágazatnak is gondja van. A tiltakozók köre úgy szélesedhet, ha egymás iránt szolidárisak vagyunk – mutatott rá.

Ez tetten érhető most abban is, hogy ezúttal már a szakképzésben dolgozó oktatók is csatlakoznak a sztrájkhoz.

A Szolidaritás napjára egy figyelemfelkeltő akcióval is készülnek a szakszervezetek, összefogva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetséggel, a Tanítanék Mozgalommal, a Civil Bázissal, valamint a tavaly decemberben élőlánccal és belvárosi demonstrációval jelentkező ADOM Diákmozgalommal. Utóbbi szervezet szóvivője és helyi koordinátora lapunknak úgy fogalmazott: a blokáddal szolidaritásukat fejezik ki az összes olyan ágazattal, amely nehézségekkel küzd.

– Közben pedig azt látjuk, hogy a közoktatás állapota továbbra is romlik – fogalmazott Merucza Tibor Alex. – A döntéshozók azonban még mindig nem realizálják a probléma súlyosságát, nem tesznek ellene semmit, követeléseinket semmibe veszik. Ami még felháborítóbb, hogy már a jogállamiság látszatát sem kívánják fenntartani, semmibe veszik a jogbiztonságot. Ez minden szempontból felháborító, ezért is érezzük kötelességünknek, feladatunknak a közös kiállást – húzta alá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek