Az ukrán külügyminisztérium bekéreti a magyar nagykövetet Orbán kijelentései miatt

Megosztás

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti majd Magyarország kijevi nagykövetét, hogy tiltakozzon Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajnára tett, „teljességgel elfogadhatatlan” kijelentései miatt, írja a Reuters Oleg Nyikolenkóra, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva.

A hírügynökség szerint Nyikolenko ezt a Facebookon jelentette be, és arra utalt, hogy Orbán újságírók előtt senki földjének nevezte és Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát. „Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok”, ezzel szerinte Budapest továbbra is olyan irányba halad, ami rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat.

A nagykövet bekéretése mellett Nyikolenko szerint fenntartják a jogot, hogy más lépéseket is meghozzanak válaszul.

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. A beszélgetésen részt vett az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is, aki összefoglalta, hogy Orbán milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire.

Ezen beszélt a beszámoló szerint Orbán többek között arról, hogy Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, és a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez szerinte már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”.

Azt is ezen a beszélgetésen jelezte Orbán, hogy „személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle”.

Szijjártó Péter külügyminiszter többször is bekérette már az ukrán nagykövetet vagy ügyvivőt, mióta Oroszország tavaly február 24-én megtámadta Ukrajnát, legutóbb október közepén a munkácsi várról eltávolított turul miatt, írja a Telex.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek