Egy újabb helyen verte ki a biztosítékot egy akkumulátorokhoz kapcsolódó veszélyesanyag-raktár

Megosztás

Az ügy érdekessége, hogy a polgármester, aki leginkább tiltakozik, fideszes. Újabb repedések a várfalon?

A katasztrófavédelem nemrég engedélyezte egy dél-koreai cégnek 4000 tonnányi veszélyes anyag tárolását Fóton. Vass György polgármester szerint a döntés jogsértő, ezért bíróságra terelné az ügyet, közigazgatási pert indít a városban létesülő akkumulátor veszélyesanyag-raktár miatt. Erről ő maga számolt be a Facebookon.

Tavaly év végén derült ki, hogy két akkumulátoros egység is létesülhet az agglomerációs településen. A kínai hátterű BYD ElectricBus & Truck Hungary Kft. csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet hozhat létre, a dél-koreai HTNS Hungary Kft. pedig felső küszöbértékű veszélyes anyagok tárolását tervezi – emlékeztet a Magyar Narancs.

A lap szerint Vargha Nóra független önkormányzati képviselő január 4-én számolt be róla, hogy a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyezte a HTNS Hungary Kft. raktára számára a négyezet tonnányi veszélyes anyag tárolását.

Vass György polgármester most azt írta, a város biztonságánál semmi nem lehet fontosabb. „Holnap képviselő-testületi ülést tartunk, azzal a céllal, hogy településünk vezetőjeként további konkrét lépéseket tegyek a fótiak védelmében. Az ülésen be fogom nyújtani azt a konkrét javaslatomat, amely szerint Fót Város Önkormányzata közigazgatási pert indít és bíróságon támadja meg a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntését a HTNS Hungary Kft. veszélyes tevékenység végzésére irányuló katasztrófavédelmi engedély iránti kérelmére, és a Telephelyre vonatkozó biztonsági jelentésére vonatkozóan. Meglátásunk szerint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntése jogsértő, ezért határozott lépést sürgetek”

Mint írja, polgármesterként elkötelezett amellett, hogy a városvezetés megtilt minden olyan vállalkozást, tevékenység létrehozását, vagy meglévő vállalkozás tevékenységi körének bővítését, amely a környezetre a legcsekélyebb mértékben is káros hatással lehet, létrejöttével a környezetkárosítás legkisebb kockázata is fennáll, az ott lakók – beleértve a külterületen élőket is – egészségét károsíthatja, hang- vagy fényszennyezéssel, víz-, talaj- illetve légszennyezéssel jár, az életviszonyokat negatívan befolyásolhatja, illetve létrehozása/bővítése a helyi környezetvédelmi rendelet bármely részének ellentmond.

A jelek szerint Debrecen után máshol is kezdenek ébredezni a polgárok és a városvezetők, akik nincsenek feltétlenül alárendelve a Fidesznek… (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek