Volt idő, amikor Miskolc bármelyik részén el tudtunk menni szórakozni

Megosztás

Miskolc számos kultikus hellyel rendelkezik, és ami a mai generációnak érdekes lehet, hogy pár évtizeddel ezelőtt nem koncentrálódott a belvárosra és az egyetemre a szórakozási lehetőség. A Vasgyárban, Diósgyőrben, Tapolcán, a Győri kapuban, de még Lillafüreden is el tudott menni szórakozni valaki, nem beszélve az Avas-Kisavasról.

A Nagy Lajos Király útján feküdt a Vendéglő az Arany Szarvashoz, ami tiszti kaszinóból lett étterem.

Vendéglő az Arany Szarvashoz

Ennél igényesebb helynek számított a Pálos étterem, aminek mára nyoma sincs, mivel az épületet lebontották. Nevét az évszázadokkal ezelőtt a környéken élő pálos szerzetesekről kapta.

Innen pár száz méterre találhattuk meg a Diófa éttermet, ami hordozott magán némi szocreál elemet. Rendkívüli népszerűségnek örvendett, fényes teraszán olykor koncerteket is tartottak. Később itt működött a Club 95 és a Rick kocsmája is.

Diófa étterem

Nézzük mit találunk a Kiliánba. Két nagyobb hely működött, délen az Otthon, északon a Mignon presszó. Így az itt lakóknak sem kellett messze menni egy jót enni vagy éppen inni.

Kicsit továbbhaladva a belváros felé megérkezünk a Bulgárföldre, azaz a Diósgyőri stadionhoz, melynek tőszomszédságában volt a beszédes nevű Stadion étterem, ahol a focicsapat is rendszeres vendég volt.

Stadion étterem

Az Újgyőri főtéren találhattuk a Hámor éttermet, ahol már maga az épület is csodálatosan nézett ki, valamint hatalmas kerthelyiséggel rendelkezett, így rengeteg rendezvény (esküvők, bálok, szalagavatók, koncertek) színtere volt. Épp ezért elborzasztó látni mai állapotában az épületet, ahol egy ideig bútorbolt üzemelt, mára pedig az enyészeté.

Az egykori Hámor étterem

A Vasgyárban fekvő Ifjúsági Park is hasonló sorsra jutott. A szabadtéri rendezvényeknek otthont adó parkban egy-egy műszakváltás között több százan üldögéltek, de koncertezett itt a Hobo Blues Bland, a Karthago, az LGT vagy a Generál is a 70-es, 80-as években.
De a Győri kapuban is nagy volt az élet. Emlékezhetünk a Vianra, de itt működött a Tiszavirág étterem is, amit nemrég újranyitottak Művész néven.

Az 50-60-as években üzemelt a Kossuth és Széchenyi u. sarkán a Béke étterem, nem messze tőle pedig a Tejbüfé, a Déryné utcára befordulva pedig még ma is találkozhatunk a Thália és Déryné, illetve az Intim presszóval. Igaz, kicsit csinosabb kivitelben.

Fórum presszó

A Centrum közelében, az Ady hídnál volt a Fórum presszó, ami a mostani Szinvaparkkal szemben helyezkedett el. Ma a Kisgergely Cukrászda van a helyén.

képek forrása: miskolcadhatott.blog.hu, fortepan

Kapcsolódó cikkek