Harminc év kellett, de itt van: megcsinálták a Terminátor 2 híressé vált, alakváltó robotját

Megosztás

A kicsi robot szétfolyik, hogy később újra összeálljon. De nem a gyilkolásra tervezték, hanem a gyógyításra. Mindenesetre félelmetes, hol tart már a technika.

Hongkongi mérnökök olyan robotot terveztek, amely mágneses erő hatására képes az alakváltásra.

Már több mint 30 éve annak, hogy a Terminátor 2: Az ítélet napja című filmben felbukkant a T-1000-es robot, és a folyékony, alakváltó fémből álló gépezet örökre bevésődött a sci-fi filmek iránt rajongók emlékezetébe.

Az elmúlt években több alakváltó robotot is fejlesztettek már a mérnökök, ám olyat, ami képességeit tekintve a T-1000-esre hasonlít, nem készítettek. 32 évvel a film bemutatója után azonban ide is sikerült eljutni. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatója, Csengfeng Pan és csapata egy olyan robotot fejlesztettek, amely képes az alakváltásra annak érdekében, hogy elvégezze a feladatát.

Ez szerencsére nem az időutazás és emberek likvidálása, hanem gyógyításhoz tervezték.

Az átalakulásához mágneses mezőre van szükség, amelynek hatására a robot saját hőt termel. Ez megolvasztja a gépet, ami aztán így folyékony formában tud tovább haladni egy akadályon. A felépítése két összetevőből áll: mágneses neodímium-vas-bór mikrorészecskékből, valamint galliumból. Ez utóbbi olvadáspontja 29,7 Celsius-fok, vagyis gyakorlatilag egy melegebb nyári napon el tud olvadni.

A kutatók szerint – ahogy azt a videóban is látni, – a gyomorba bejuttatva képes lenne az ott megrekedt/lenyelt tárgyakat körülvenni, majd biztonságosan kijuttatni a testből. További részletek a Hvg cikkéből tudhatók meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek