A környezet és az ember vagy a profit a fontosabb? – Bakos Bernadett írása

Megosztás

Mára talán már a kormány sem tagadja, hogy hazánkban válság van. Az infláció elszabadult, az élelmiszer- és energiaárak az egekben vannak. Ma Magyarországon milliók nem csupán nehézségekkel néznek szembe, hanem a létbiztonságuk került veszélybe.

Érdemes megvizsgálni, mégis hogyan jutottunk idáig. A Fidesz válaszát ismerjük, mindenért Brüsszel a felelős, még a háborús inflációért is, miközben a háborút Oroszország indította. Mindannyian tudjuk, hogy ez valójában nem magyarázat a kialakult helyzetre, legfeljebb magyarázkodás és felelősséghárítás. A mi meglátásunk szerint bár a mostani válságban kétségkívül jelentős szerepe van a külső tényezőknek, de ezek között nincs olyan, amire nem lehetett számítani az elmúlt 12 évben. Magyarország most azért az egyik legsúlyosabb áldozata a válságnak egész Európában, mert a kormány az elmúlt 12 évben végtelenül elhibázott gazdaságpolitikát folytatott, amivel nem megvédte az országot a válságtól, hanem kiszolgáltatta annak. De nézzük, miről is beszélünk.

A Fidesz gazdaságpolitikájának az elmúlt években a legfőbb célja az volt, hogy a külföldi nagyvállalatoknak a lehető legkedvezőbb gazdasági környezetet teremtse. Ezért számolták fel a munkavállalói jogokat, ezért mentek bele egy rettenetes, lefelé tartó adóversenybe, aminek eredményeként ma a sok százmilliárdos profitra szert tevő vállalatoknak mindössze kilenc százalékos társasági adót kellene fizetniük. (Azért csak kellene, mert a különböző extra adókedvezmények miatt végül alig hat százalékot fizetnek.)

A multiknak minél kényelmesebb környezet megteremtése érdekében jelentősen gyengítették az önkormányzati jogköröket, munkavállalói jogokat is, és mind emlékszünk az ún. rabszolga törvény bevezetésére is.

A német autógyárak összeszerelő üzeme után pedig Orbán Viktor ezúttal akkumulátor-gyártó nagyhatalommá alakítaná az országot. Persze mindez csak marketingfogás, hiszen a helyiek megkérdezése nélkül bejelentett akkumulátorgyárak létesítésével nem nagyhatalommá válunk, hanem kiszolgáltatjuk magunkat az akkumulátorgyáraknak. Nem törődve az egyfókuszú gazdaság jelentette veszélyekkel, és nem törődve azokkal az emberekkel, akiknek a közvetlen lakókörnyezetére, életminőségére negatív hatással van a szennyező üzemek létesítése. Debrecen, Győrszentiván és Göd példája mutatja, hogy a kormány fittyet hány az ott élő emberekre. Nem érdekli őket az sem, hogy kiszolgáltatják hazánk vízkincsét egy szennyező multinak. 

12 év telt el a különböző gazdasági mutatók bűvöletében, mindeközben elfelejtették az embereket, pedig az állam egyik legfontosabb feladata gondoskodni az állampolgárokról. A kormány gazdasági modellje összeomlott, az önállóságára oly büszke Fidesz már nyíltan azt hirdeti, hogy csak akkor tud költeni a pedagógusok bérére vagy az energiarendszer korszerűsítésére, ha pénzt kap az EU-tól.

Arra sem maradt pénz, hogy az állam a bajbajutottakon tudjon segíteni, helyette fölényeskedve és gőggel hibáztatják a rászorulókat a helyzetükért, eltagadva a kormány felelősségét – sőt, a szociális törvény módosításával nyíltan kimondva: az állam az utolsó, akihez fordulhatunk, ha bajba kerülnénk. Ez a rendszer fenntarthatatlan, csak toldozgatni lehet, de ezzel csak egyre mélyebbre csúszunk a válságban. 

Mi, zöldek hosszú évek óta mondjuk, hogy változtatni kell, mert az adóversenyt legfeljebb átmenetileg lehet megnyerni, de ha majd csomagolnak az autó-, és akkumulátorgyárak, és néhány száz kilométerrel arrébb költöznek, akkor mi itt maradunk – csak éppen megfelelő egészségügyi és szociális ellátás, vagy éppen minőségi oktatás nélkül. Közben elfogy az ivóvizünk, megmérgezzük a levegőt, és tönkretesszük a minket körülvevő természetet. Az elmúlt években a jövőnket éltük fel valójában, de ez nem lett volna szükségszerű, csak a kormány így döntött. A válság egyetlen megoldása az irányváltás.

  1. Olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami a nagyvállalatok helyett végre az emberek érdekeit képviseli. 
  2. Magyarországon nem kisebb, hanem nagyobb államra van szükség. A nagyvállalatoknak és a leggazdagabbaknak nagyobb részt kell vállalniuk a közteherviselésből. 
  3. A bejövő plusz bevételekből erősíteni kell az állami szolgáltatások színvonalát. Nagyobb fizetést kell adni a közalkalmazottaknak, jobb oktatásra, jobb egészségügyre, jobb szociális ellátásra van szükség. 
  4. Radikális zöld fordulat kell, mert az importált fosszilis energia kiszolgáltatottságot és függőséget jelent. El kell törölni minden értelmetlen, a megújuló energiaforrások telepítésére vonatkozó tiltó rendelkezést, és azonnali lakossági épületenergetikai mélyfelújítási programot kell indítani.
  5. A szennyező multik támogatása helyett a magyar kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni.

Azért tartunk itt, mert az elmúlt években a kormánynak minden fontosabb volt az emberek életminőségénél és az élhető környezet megvédésénél. A mi álláspontunk egyértelmű: Magyarországnak olyan politikára van szüksége, ami az embert és a környezetet a profitérdek elé helyezi.

Kapcsolódó cikkek