Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Zsarnai piac körül

Megosztás

A Zsarnai piac már az 1980-as évektől Miskolc egyik ismert és forgalmas vásári helyszíne. Manapság leginkább használtcikkeket kapni, az árusok sátrakban, lemezpavilonokban, kőasztalokon és a földön árusíthatják termékeiket.

Januártól új koncepciót dolgozott ki a Városgazda, amelynek elmondásuk szerint az a célja, hogy az eddigi rendezetlen viszonyok megszűnjenek és egy tisztább, átláthatóbb terület fogadja a látogatókat. Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az üzemeltető január másodikára összehívta az árusokat és egyeztetést kezdeményezett egy új rendszerrel kapcsolatban, ám az nem vezetett sikerre, sőt felkorbácsolta a kedélyeket és az árusok szerint nem csak ők, de a vásárlók is nemtetszésüket fejezték ki.

Azóta az érintettek újra leültek egymással tárgyalni, mi pedig kérdéseinkkel megkerestük mindkét felet.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az oka annak, hogy hetek óta nem sikerül egyezségre jutni.

A Piaci Kereskedők Egyesülete írásos válaszában kifejtette, hogy leginkább azt sérelmezik, hogy a másik fél részéről nem készült jegyzőkönyv a megbeszélésekről és a szerződéstervezethez sem jutottak hozzá. Így az árakról sem szereztek tudomást előzetesen, ezért ők sem tudtak egymás között egyeztetni. Szerintük „színjáték” volt az egész.

Ezzel kapcsolatban a Borsod24-nek az üzemeltető elmondta, hogy minden esetben bérleti szerződést köt az árusokkal, valamint tájékoztatja őket a bérléssel kapcsolatos aktualitásokról, változásokról. A szerződés egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a bérlő milyen és mekkora területet bérel. Hozzátették, hogy akkor és azóta is folyamatosan tartják a kapcsolatot a Zsarnain árusító kereskedőkkel.

Az egyesület szerint egy másik lényeges probléma a kaució. Szerintük ez „nem vállalkozóbarát” megoldás, sőt egyenesen méltánytalan, ezért kijelentették, hogy azt nem tudják elfogadni. Hozzátették, hogy az év elejétől érvényes tarifákról annak ellenére sem kaptak értesítést, hogy az adatbázisban megtalálható minden elérhetőség. Így olyan változásokról sem tudtak, mint például a telefonos sorompó vagy az új pozíció táblázat.

Ezzel szemben az önkormányzat álláspontja az, hogy a piacon a kezdetek óta létezik kaució. Ezelőtt a bérlők egyhavi bérleti díjnak megfelelő foglalót fizettek, az idei évtől kezdve pedig annyi változás történt, hogy ez a díj a jövőben a bérelt terület jellegétől függően kerül majd megállapításra.

Arra a kérdésünkre, hogy mi szükség a kaucióra, a Városgazda azt válaszolta, hogy a bérlőknek az árusító helyet olyan állapotban kell visszaadniuk, mint amilyenben átvették. Elmondásuk szerint mindig akadnak olyanok, akik rendetlenül és koszosan adják vissza az általuk használt területet. Ilyen esetben az üzemeltetőnek plusz munkája keletkezik, ezt a költséget pedig a kaucióból fedezik.

A piacosok viszont a körülményekre panaszkodnak: szerintük a magas tarifának tartalmaznia kellene megfelelő szintű szolgáltatást, mint például a kulturált mellékhelyiséget,  amit ők inkább a „balkáni” kategóriába sorolnak. Ráadásul fizetniük is kell a használatért.

A Városgazda válaszában kiemelte, hogy az előzetes foglalások mértéke arra utal, hogy a bérlők elfogadták és megértik a törekvéseiket, amelyek mind arra irányulnak, hogy rendezettebb és tisztább környezet fogadja a látogatókat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek