„Nevettek, miközben arra kényszerítettek minket, hogy vetkőzzünk le” – így kínozzák a rendőrök a menekülteket

Megosztás

Különféle módszerekkel kínozzák a magyar rendőrök azokat a menekülteket, akiket a határ közelében kapnak el. Sokszor az sem számít, ha valaki kiskorú vagy nő – ilyen magyarországi esetekről is tud a Border Violence Monitoring Network, amely 2016 óta figyeli a balkáni útvonalon mozgó menekülteket, és tucatnyi ország civil szervezetével együtt gyűjti és dokumentálja a jogsértéseket.

A Szabad Európa által szemlézett, tavaly decemberben kiadott, több mint háromezer oldalas Black Bookban több ezer menekült tett vallomást arról, hogyan verték, kínozták az Európai Unió külső határain, és hogyan toloncolták ki őket.

A BVMN szerint nem elszigetelt esetekről van szó, a brutális erőszak sztenderd lett ezekben az országokban. A vallomásgyűjtemény 25 ezer ember történetét dolgozza fel egészen 2016-tól napjainkig.

Magyarország – Európában egyedülálló módon – 2016 júliusában legalizálta a visszakísérést. Az új jogszabály kimondta: a határkerítéstől számított nyolc kilométeres zónán belül tartózkodási joggal nem rendelkező harmadik országbelieket – vagyis a menekülteket – a határkerítés szerb oldalára kell elszállítani. Az elfogottakat nem kell azonosítani, sem kihallgatni, ujjlenyomatot sem kell venni tőlük, és persze menedékjogot sem kérhetnek.

2017 márciusában a törvényt úgy módosították, hogy a rendőrök bíróságon kívüli eljárásban visszatoloncolhassák a menekülteket függetlenül attól, hogy kik, miért vannak Magyarország területén, és hova tartanak.

A cikk több példát is említ. Például 2017. január 5-én éjjel 48 ember próbálta meg illegálisan átlépni a határt Horgosnál, azonban közvetlenül a magyar határkerítés előtt kilencen megijedtek, és inkább visszafordultak. A maradék 39 embernek sikerült átmásznia a kerítésen és átjutnia Magyarországra. Próbáltak az erdős részeken menni, így lassabban haladtak, de úgy gondolták, a fák takarásában kevesebb esélyük van lebukni. Pechjük volt. Már 15 kilométert gyalogoltak észak felé, amikor autók zaját hallották. Úgy döntöttek, hogy elrejtőznek. Négy rendőrautóból összesen 15 rendőr szállt ki, akik kutyákkal, hőérzékelővel gyorsan megtalálták őket. A jelentés szerint a kutyákat is ráengedték a menekültekre.

Ezután a rendőrök minden kérdés nélkül rugdosni és verni kezdték a csoport tagjait. Átkutatták őket, kiforgatták a zsebeiket és a hátizsákjukat. A határsértőknél talált pénzt széttépték, telefonjukat pedig összetörték. A jelentés megemlíti, hogy a magyar rendőrök minden egyes SIM-kártyát gondosan megsemmisítettek.

További részletek és esetek a Szabad Európa cikksorozatának első részében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek