Élet a legszegényebb településen, a borsodi Csenyétén

Megosztás

Az Index stábja egy apró borsodi faluban, a Cserehátban lévő Csenyétén forgatott.  A Gazdaságkutató Intézet tavalyi számítása szerint ez az ország legszegényebb települése, mindössze havi 37 ezer forint jut egy aktív korú emberre. A pár perces videóban megszólal a városvezető és néhány itt élő, akik mindegyike nehéz körülmények között él, víz, villany és munka nélkül, de eszük ágában sincs innen elmenni.

-Napról napra oldjuk meg az életünket, mi nem tudunk előre számolni semmivel, nem tudom hogy holnap mi lesz. Azt fent döntik el. Nem gazdagok szeretnénk lenni, csak élni akarunk. Jó lenne, ha mindenki munkához juthatna, mondja egy háromgyerekes családapa és így folytatja:

– Havonta 148 ezer forintból élünk, jelenleg csak a párom dolgozik, én csak szociális segélyt kapok. Ez az összeg még az élelemre is kevés.

Kiss Elek Csenyéte alpolgármestere arról számol be, hogy a faluban a közmunkán kívül nincs semmiféle munkalehetőség. A százezer forintos családi adókedvezmény pedig ilyen infláció és rezsiköltségek mellett nem sokat jelent.

A 545 lelket számláló Csenyétén jelenleg 45 fő dolgozik közfoglalkoztatásban, többnyire férfiak. A település 72 házából mindössze 8 lakásban van víz és fürdőszoba, mondja Kiss István a település polgármestere

A videót megnézve az az érzése támad az embernek, hogy ez egy ördögi kör, hiszen a tartósan rossz minőségű és hiányos táplálkozás miatt nincsenek olyan fizikai állapotban ezek az emberek, hogy kicsit távolabb, egy gyárban 8-10 órát robotoljanak. Gyakorlatilag összeesnének.

– Nincs víz, de van villany, mondja egy másik nő, aki két gyermekkel él egy szerény házikóban, havi 54 ezer forintból. – A vejem kéthetente haza hoz 100 ezer forintot, így eléldegélünk, de egyre kevesebb húst tudunk venni a boltban. De legalább a fürdést meg tudják oldani, hiszen tisztálkodni kell – mondja az asszony. A szomszédunkban van a közkút, gázon melegítek vizet és kádban fürdünk.

Nem akarok innen elköltözni, nekem pont jó itt. Itt lakott az anyám, most itt fekszik a temetőben, itt van az apám, itt vannak a testvéreim, itt mentek férjhez a gyerekeim. Nem akarok tőlük elmenni, mondja a Csenyétén élő fiatalasszony.

A polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő földterületekkel szeretne valamit kezdeni a jövőben. Művelhető termőföldet, vagy élhető lakásokat szeretne építeni, hogy legalább az itt élő körülbelül 250 gyermeknek szebb legyen a jövője.

Fotó: Attila Kleb Photostudio

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek