Kilenc éve szállhattunk fel először Miskolcon Skoda villamosra

Megosztás

2014 elején állt forgalomba megyeszékhelyünkön az első ilyen típusú villamos, amit utána még harminc másik követett másfél év leforgása alatt. Hatalmas volt az érdeklődés a megújuló járműpark első fecskéje iránt.

Kilenc évvel ezelőtt, január 20-án állt forgalomba az első Škoda villamos Miskolcon – írja pénteki közleményében a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK). 

– 2009-ben kezdődött a város történetének egyik legnagyobb és talán a legtöbb embert érintő beruházása, a nagy villamos projekt. A „Zöld Nyíl program” célja az volt, hogy Miskolcon az ország egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre. A fejlesztés keretében 9 évvel ezelőtt, ezen a napon állt forgalomba az első Škoda villamos – írják.

Ahogyan az ismert, az európai színvonalú járműből összesen harmincegy darab érkezett Miskolcra a villamosvasút fejlesztési nagyprojekt keretén belül. A modern Škoda villamosok beszerzése mellett a projekt során megújult a korábbi 9,6 kilométeres pálya és meg is hosszabbították azt, 1.6 kilométerrel, ezzel akkor elindult a miskolci közösségi közlekedés egy újabb korszaka.
 
Az alacsonypadlós Škoda villamosok tágasak, teljes hosszában átjárhatóak, ergonomikusan kialakítottak, klimatizált utastérrel és vezetőfülkével rendelkeznek, kerekes székesek és kerékpárok szállítására is alkalmasak, wifivel felszereltek. A hang-és hőszigetelt oldalfalú és mennyezetburkolatú villamosokat alacsony külső és belső zajszint valamint korszerű fedélzeti rendszer jellemzi.

A Minap.hu információi szerint egyébként a 601-es pályaszámú Skoda volt az, amelyik 2013 nyarán elsőként érkezett Miskolcra, a 600-as ekkor még Plzenben rótta próbaköreit és csak néhány héttel később érkezett a borsodi megyeszékhelye. 2014. február 3-án aztán, két héttel a 601-es után ő is menetrendszerinti forgalomba áll, 2015 közepéig pedig a maradék 29 szerelvény is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek