Tavaly 20 ezer babát segítettek világra a mentősök – a kis Giszmundát is

Megosztás

Az Országos Mentőszolgálat bajtársai csaknem 20.000 szülést vezetnek le évente, azonban minden évben vannak olyan keresztnevek, amikkel még a tapasztalt életmentőket is sikerül meglepni a helyszínen, írja közösségi oldalán az OMSZ.

Tavaly például világra segítették Dzseferzont, Zét, Cukorkát, Mézit, Femkét és Felhőt is.

Az otthon szülés Magyarországon is választható, de egy meglehetősen megosztó téma. Vannak, akik teljes mellszélességgel kiállnak az otthon szülés mellett, míg mások abszolút ellenzik, és a kórházi megoldást választják.

Ám a mentők által levezetett szülések többsége nem egy előre tervezett esemény. Sokszor a véletlen és a baba döntése. Sőt, olyan eset is előfordult, amikor maga a kismama sem tudta, hogy várandós, így őt is meglepetésként érték a szülési fájdalmak.

Az ikerszülés igazi “fehér hollónak” számít a szakmában. Az életmentők ugyan gyakran szimulálnak ilyen helyzeteket, de 2020-ban élesben is kiválóra vizsgáztak a borsodi bajtársak. Egy borsodi településről érkezett segélykérés a Miskolci Mentésirányításra, mely szerint egy 35 hetes, ikrekkel várandós kismamánál 1 perces fájások jelentkeztek.

A rutinos mentésirányító azonnal több egységet is riasztott, miközben tanácsokkal látta el a vajúdó asszonyt és környezetét. Az esetkocsi, a gyermekorvosi kocsi és a kiemelt mentőegység percek alatt helyszínre ért, őket pedig a landoló mentőhelikopter követte. A hetedik szüléséhez készülő édesanyának éppen akkor folyt el a magzatvize amikor az életmentők beléptek az ajtón, így helyesen úgy döntöttek, a lakásban fogják levezetni a szülést. Pillanatok alatt komplett sokktalanítóvá alakították a hálószobát, ahol perceken belül teljes biztonságban segíthették világra mindkét egészséges újszülöttet.

Fotó: OMSZ Facebook

Kapcsolódó cikkek