Nincs többé kuna, mától csak euróval lehet fizetni Horvátországban

Megosztás

Azt is elárulták, mi lesz a már nem használható érmékkel.

Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – számolt be róla a HVG.

Az eurót nemzeti valutaként bevezető országok gyakorlata alapján a Horvát Nemzeti Bank (HNB) arra számít, hogy az erre meghatározott időszakban 1,1 milliárd darab forgalomban lévő fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be az állampolgárok.

Hozzátették: a kuna érmék súlya 124 zágrábi villamos súlyának felel meg, azaz 5600 tonnát tesz ki, míg a bankjegyek, ha egymásra tennék őket, ötven kilométer magas oszlopot képeznének, ami hatszor magasabb, mint a Mount Everest.

A fémpénzekből eddig 2600 tonna érkezett be, és a horvát hadsereg egy erre a célra kialakított raktárában halmozták fel őket, ott tárolják majd 54 hónapig. Utána összezúzzák, és az építőiparban használják fel, mint másodlagos nyersanyagot.

A bankjegyeket a HNB széfjében őrzik, a megsemmisítés pedig szigorú biztonsági feltételek mellett folyamatosan zajlik. Az összevágott bankjegyeket papír- és kartonhulladékkal keverik és bálázzák, majd eladják olyan cégeknek, amelyek a papírgyártásban alapanyagként újra felhasználják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek