“Miért nem kérdeztétek meg a lakosságot?” – elszabadultak az indulatok a debreceni akkugyár közmeghallgatásán – videó

Megosztás

Belefojtották a szót a CATL kínai akkumulátorgyár képviselőjébe. Papp László polgármester nem tudta lecsendesíteni a háborgókat. A demokrácia teljes hiánya miatt háborodtak fel a helyiek, akik úgy érzik, ez a kormány elárulta őket. Végig a hátuk mögött egyezkedtek, majd állapodtak meg, semmibe véve és még most is eltitkolva a környezet-, víz- és zajszennyezés részleteit.

A helyzetről a Debreciner.hu számolt be.

Elszabadultak az indulatok a debreceni közmeghallgatáson – CATL-akkugyár

„MIÉRT NEM KÉRDEZTÉTEK MEG A LAKOSSÁGOT?” Belefojtották a szót a CATL kínai akkumulátorgyár képviselőjébe. Papp László polgármester nem tudta lecsendesíteni a háborgókat. Eddig megválaszolatlan kérdések… „EZ A DEMOKRÁCIA MAGUKNAK?” Debrecen, 2023.január 9. Kapcsolódó írásaink itt: https://www.debreciner.hu/cimke/CATL Videó: Polgár Tóth Tamás

“Debrecen népe akkor szerzett róla tudomást, hogy miféle akkumulátorgyártó gigaberuházás kerül a városába, amikor bejelentették, hogy megtörtént a megállapodás a kínaiakkal. Aztán az is kiderült, hogy már évek óta egyezkedtek erről. Titokban! Az üzleti paktum megkötése előtt nem beszéltek róla, nem kérték ki az érintett debreceniek véleményét az alkufolyamat évei alatt, nem tártak eléjük szakértői elemzéseket, nem adtak lehetőséget arra, hogy mások kontroll-elemzéseket kérjenek a világból, nem voltak lakossági fórumok, nem volt mérlegelési lehetőség, csak kuss volt. Most ugyan miért higgyenek a debreceniek azoknak, akik eddig titkolóztak előttük a sorsukat érintő súlyos kérdésekben, miért fogadják el, hogy itt aztán minden rendben lesz?”

Ment az adok-kapok a két oldal között, de ez is több kérdést felvet. “A kormány meg a város vezetői már belementek a bizniszbe tájékozatlanul, tudatlanul? És miért titkos jelenleg is, hogy a kormány és a város milyen megállapodást kötött a kínai akkumulátorgyárosokkal? Miért nem merik tudatni az ünnepélyesen aláírt dokumentum tartalmát a magyarokkal, a debreceniekkel, akiknek a jövőjéről van szó? Mit kell elhallgatni az érintettek elől?”

Vízkészlet, környezetszennyezés, levegő- és zajszennyezettség, a hatalmas mennyiségű gyárilag használt víz további sorsa, de a közlekedési tehertétel és még rengeteg megbeszélnivaló lenne és lett volna, ha nem a helyiek háta mögött zajlott volna a tárgyalás és a megállapodás. Ismét kihagyták a legfontosabbat, a helyi lakosságot. Ezért ne is lepődjünk meg a magasra csapó indulatokon. Vajon mi lehet ennek az egésznek a vége? (via Debreciner)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek