Pittmann Zsófi nem most jött le a falvédőről

Megosztás

A téli időszakban igyekszünk élvezni az otthon melegét, a szó szoros és átvitt értelmében is. Ehhez a hangulathoz illenek tökéletesen Pittmann Zsófi képzőművész falvédői, hiszen a szó szoros értelmében falvédők, hagyományos anyagokból hagyományos technikával kézimunkázva, de már átvitt értelemmel, hiszen a konteót csak a mai generációk értik: a korunkra reflektáló rajzolatok és szlogenek mögöttes tartalmához asszociálnunk kell rendesen. 

Vicces, de elgondolkodtató alkotások, amiket azért fogadunk be könnyedén, mert a falvédő műfaja már eleve mosolyra késztet. Miután megvan ez az otthonos, örömteli hangulat, csak akkor kezdünk belegondolni, mit akar kifejezni a művész egy-egy remekül eltalált darabbal.

Rögtön a kötet borítóján Zámbó Jimmy karikatúrája ragadja meg figyelmünket, és persze jót nevetünk az angyalkás címerkompozícióba rendezett ábrázolásmódon, de egyből elindulnak a gondolataink, hogy miért is kerül egy falvédőre most a saját magát Királyként nevező énekes. Néhány éve, a falvédő elkészültekor ezt talán nehezebben fejtettük volna meg, de szerencsére napjainkban besegít az egyik kereskedelmi csatorna a Jimmyről szóló tízrészes sorozat streamelésével. 

Kádár János kommunista vezető gyakran használt szófordulata (kép: Euronews, Pittmann Zsófi)

Pittmann Zsófi több falvédőjét látva abba is belegondolunk, hogy a rendszerváltás előtti évtizedek véreskezű diktátoraira egyre kevésbé kegyetlenkedéseik alapján emlékeznek az idősek, sokkal inkább valamiféle idilli nosztalgiával, miszerint a mai gazdasági és geopolitikai válsághoz képest Kádár idején mindenkinek volt munkája és a szocializmusban megszerezhető szerény, de biztos egzisztenciája.

Hogy nem csak mi, magyarok gondolkodunk így az úgynevezett keleti blokkon belül, arra jó példa az a karácsonyi bukaresti demonstráció, aminek résztvevői a népharag által elsöpört és kivégzett román diktátor, Nicolae Ceausescu emlékére gyűltek össze az idei karácsony első napján, kezükben tartva és nyakukba akasztva Ceausescu arcképét. Mintha csak a magyarországi Kádár-nosztalgiát látnánk.

Persze ennyire nem komolyak Pittmann Zsófi falvédői, annál is inkább, mivel egytől egyik kedves karikatúrát látunk bennük. Gúnyrajzot semmiképp sem, mert nem csípősek, nem élesek, ezáltal nem is zavarók. Igaz ez a soha nem hanyatló Staller Ilonáról készült falvédőre is, ami természetesen ismét aktuális, hiszen friss hír, hogy Husika ismét kendőzetlenül naturális filmet forgat.

Staller Ilona az egyik falvédőn (kép: Euronews, Pittmann Zsófi)

De mihez kezdjünk a mában a falvédőkkel? Már nincs fröcskölő sparhelt, ami mellé, fölé kitennénk a falat védendő, a gáztűzhely pedig felgyújtaná. Ezek az alkotások számos kiállításon galériák falain keltek időszakosan életre, de a most megjelent kötet lehetővé teszi, hogy a mai otthonokban is megtalálják helyüket: a könyvespolcon. Időről időre levehetjük, jókat kuncoghatunk, megmutathatjuk vendégségbe érkező barátainknak.

forrás: Euronews

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek