Ukrán postások a front közelében

Megosztás

Az ukrán postásokat eddigi, akár évtizedes kiszámítható munkájuk nem készítette fel a jelenlegi helyzetre. Az életüket kockáztatva hordják ki ugyanis rengeteg idős ember nyugdíját készpénzben, mobil egységekkel – erről közölt riportot a CNN. „Ilyen rémálmot sosem tudtam volna elképzelni” – mondja nekik Anna Fesenko postás, miközben épp a kelet-ukrajnai donyeck régióban található Sziverszk utcáit járja az ukrán posta sárga-fehér furgonjával.

Az idősek kisebb tömegben várják, hogy ellenőrizzék az irataikat és kiosszák nekik az – egyébként sokszor nem túl magas – nyugdíjukat. A hírportálnak egy 72 éves helyi lakos arról beszélt, az ő nyugdíja például alig több, mint 80 dollár (29,6 ezer forint), de ezért is ilyenkor ki kell merészkedniük az utcára. Fesenko pedig azt mondta, előtte a szintén a régióban lévő Bahmuti postáján dolgozott, de az ősz közepére olyan intenzívek lettek a harcok, hogy a kollégáival együtt evakuálni kellett őket.

A postás szerint ők nem csupán a nyugdíjakat osztják szét, de emlékeztetik is a helyieket, hogy nem feledkeztek meg róluk. „Azt hiszem, mi vagyunk az egyetlen kapcsolat közöttük és a világ többi része között” – fogalmazza meg. Sokan egyébként félnek kimenni a szabadba.

Miközben egy 73 éves asszony a riporternek épp arról beszél, hogy noha másokkal együtt pincében kellett sokáig meghúzniuk magukat, nem költözik el, mert itt született, az oroszok a völgy túloldalán lévő dombokat foglalják el, úgy 10 kilométerre. A helyi katonai vezető igyekszik hazaküldeni a tömeget, de ők nem figyelnek rá.

A nyugdíjak elosztására mindig más helyet és időt választanak, hogy ne váljanak az oroszok célpontjává – teszi hozzá a postás. Amikor a stáb délben elhagyta a területet, még csak félig végeztek a munkával, egy órával később egy háztömbnyire tőlük orosz lövedék csapódott be. Senki sem sérült meg, a postások pedig – a formalitásokat hátrahagyva – gyorsan kiosztották a maradék készpénzt a még ott várakozóknak és elmentek.

forrás: HVG

kép: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek