Sokkal kevesebb élelmiszert vettek a magyarok, mint egy éve

Megosztás

Óriási spórolásba kezdtek az ételeken is az emberek – bezzeg a benzint vitték, mint a cukrot.

Egészen megdöbbentő számokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a 2022. novemberi vásárlási szokásokról. A kiskereskedelmi üzletek forgalma 0,6 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, de ennek a minimális növekedésnek az egyetlen oka az, hogy rengeteget vásároltak az emberek az akkor még 480 forintos benzinből. A benzinkutak forgalma 27,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, minden máson azonban nagyon komolyan spóroltak a magyarok – szemlézi a KSH adatait a HVG.hu.

Az élelmiszer-kereskedelemben 6,7 százalékos volt a visszaesés. Ráadásul ezt még javította is az étel-, ital-, dohányáru-szaküzletek 0,8 százalékos csökkenése, az „élelmiszer jellegű vegyes üzlet” kategóriában – azaz minden olyan boltban, ahol ételt is lehet venni – 8,6 százalékkal esett vissza a forgalom egy év alatt.

Mindez a mennyiséget jelenti, nem az árat. Mivel az infláció eközben már 22,5 százalékos volt, 1,7 százalékkal több pénzt hagytak a kasszáknál, mint egy évvel korábban – az élelmiszerboltokban 26,5 százalékkal többet költöttek.

Vagyis sokkal több pénzből sokkal kevesebbet lehetett vásárolni.

A nem élelmiszert áruló boltok forgalma 2,3 százalékkal csökkent, ha a megvásárolt mennyiséget nézzük. Bútorból és műszaki cikkekből 3 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy éve, a gyógyszertárak és illatszerüzletek forgalma 5,1 százalékkal esett vissza. Ezt ellensúlyozta valamennyire, hogy a ruha- és cipőboltokban 13, a használtcikk-üzletekben 8,6, a könyv- és számítástechnikai üzletekben 4,1 százalékkal nőtt a forgalom.

Az év első tizenegy hónapjában összesítve 6,4 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom, mint 2021. január-novemberében. Az élelmiszerüzletekben már éves szinten is csökkent a fogyasztás, ott 0,8 százalékos visszaesést mért a KSH. A nem ételt árusító boltok forgalma 6,6 százalékkal nőtt, a benzinkutaké pedig 26,2 százalékkal ugrott meg.

Forrás: HVG.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek