Milyen kihívások várnak ránk az energiaválság közepén? – Miskolcra látogat Holoda Attila

Megosztás

A volt helyettes államtitkár, elismert energiaügyi szakértő január közepén a borsodi megyeszékhelyen tart előadást és nyújt betekintést a válságba és a várható kihívásokba.

Holoda Attila energetikai szakértő az utóbbi időszakban többször is szerepelt a médiában, ami nem véletlen, hiszen az energia kérdése különösen fontos lett az utóbbi időszakban. Az olajmérnök, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docense, volt helyettes energetikaügyi államtitkár több esetben is kifejtette véleményét, ami szöges ellentétben állt a magyar kormány hivatalos álláspontjával.

December elején például, amikor hirtelen levették az üzemanyagról az ársapkát, azt mondta, hogy  már régóta látszott, hogy nem lehet tartani az üzemanyag-ellátás biztonságát, így szerinte az ársapka megszüntetése pozitív fejlemény. Szerinte az olajársapkára vonatkozó szankcióknak semmi köze a kormányzati intézkedésekhez, a brüsszeli döntés ugyanis nem okozott áremelkedést, sőt, csökkent az olaj ára 5 dollárt a tőzsdén.

A szakember a rezsicsökkentésről is elmondta őszintén a véleményét. Friderikusz Sándor podcastjében kifejtette, annak ellenére, hogy a számlákon minden hónapban szerepelt a megspórolt összeg, Holoda Attila átverésnek tartja a rezsicsökkentést. A feltüntetett számításokat mindig az intézkedés bevezetésének időpontjához, vagyis a 2012 végi árakhoz igazítják. Ekkor pedig magasan voltak a világpiaci árak. Friderikusz alább megtekinthető műsorában azt is kijelentette, Orbán Viktor idén július 28-án azt mondta, hogy megvédik a rezsicsökkentést a háborús infláció ellenére is. Ezt az ígéretet azonban egy hónapig sem tartotta a kormány.

Holoda néhány hónapja a Blikk videójában emellett arról is beszélt, milyen lehetőségeink vannak a fűtéssel való energiatakarékosság szempontjából – mutatjuk is ezt a videót:

Mindezekről is szó esik majd a Borsod24.hu által szervezett beszélgetésen, amelyen hazánk egyik legkiemelkedőbb energetikai szakértője nyújt majd betekintést abba, hogy mire számíthatunk a jelenlegi energiaválság idején és milyen további kihívásokkal kell majd szembenéznünk a jövőben.

Holoda Attila január 12-én látogat Miskolcra, a beszélgetés helyszíne a GRABOVSZKY lesz, kezdés 17 órától. További részletek a program hivatalos Facebook-eseményében találhatók.

Kapcsolódó cikkek