Energetikai szakértő: A kormány indoklása nem fedi a valóságot

Megosztás

Pozitív lépés a benzinársapka eltörlése Holoda Attila szerint, de ennek semmi köze a legújabb szankciókhoz.

Kedd este jelentették be, hogy kivezetik a benzinársapkát. Az Indexnek nyilatkozott Holoda Attila energetikai szakértő, aki szerint a tegnapi bejelentés kiemelten pozitív fejlemény, szerinte látszott, hogy képtelenség tartani az ellátásbiztonságot.

“Akkora pánik alakult ki, hogy olyanok is elkezdtek benzint felvásárolni, akiknek nem volt rá szükségük. Ezt már nem bírták a benzinkutak, különösen úgy, hogy a Dunai Finomító csak tegnap hajnalban tudott újra működni. Látszott, hogy most már eljutottunk arra a szintre, hogy az importőrökre is szükség van a hazai ellátásban. Továbbá, vélhetően visszaesik ez a pánikfelvásárlás” – fogalmazott Holoda Attila, aki szerint az import helyreállítása egy hosszabb folyamat lesz, és most elsősorban a pánikszerű vásárlás fog megszűnni, ez fogja javítani azonnal az ellátást.

Az energetikai szakértő szerint a kedden bevezetett szankciónak – amelyek az olajársapkára vonatkoztak – semmi közük nincs ehhez a kormányzati intézkedéshez. Szerinte a brüsszeli döntés nem áremelkedést, hanem pont árcsökkenést okozott, hiszen kedden 5 dollárt esett az olaj ára a tőzsdén.

“A Mol továbbra is orosz vezetékes olajból látja el az országot. Ezt pedig eddig is olcsóbban kaptuk. A kormány indoklása tehát nem fedi a valóságot” – fogalmazott.

Hozzátette: a keddi kormányzati bejelentésnek nem lesz érdemi inflációs hatása, mert a vállalkozásoknál már korábban eltörölték az üzemanyagár-sapkát, „gyakorlatilag már egy fél éve beépült az inflációs hatása” – fogalmazott.

Szerinte a napokban tapasztalható káosz volt az oka annak, hogy a kormány meghátrált ettől az intézkedéstől, és feltehetően a Mol már többször is jelezte: ellátási problémák vannak, de most az olajembargóra rá lehetett fogni ezt az intézkedést.

Forrás: Index.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek