Életmentő mintákkal segítenek a magyar tetoválók

Megosztás

A tetoválás manapság egyre népszerűbb. Lassan mindenkin láthatunk egy-egy apróbb, vagy nagyobb mintát, szinte képtelenség úgy végigmenni a városok utcáin, hogy ne fussunk bele egy tetovált emberbe. De nem csupán divatból tetováltathatunk, hiszen egy ábra életet is menthet és egyre több tetováló vállalja, hogy ingyen elkészíti a diabéteszesek egységes mintáit. Az ötletgazda, Márton István mindenre gondolt és alaposan kidolgozta a részleteket. 

A kezdeményezéshez nem csak Magyarországról, de már Európa több pontjáról is csatlakoztak tetoválók. A felvarrt ábra abban segít, hogy rosszullét esetén a segítők vagy a helyszínre érkező mentő azonnal tudja, milyen problémával van dolga.

A cukorbetegség típusától függ a körön belüli jelzés

Létezik egy hivatalos internetes oldal, ahol minden tetováló művész regisztráltathatja magát és aláírhatja a kötelező papírokat, aki mindezt szeretné törvényesen csinálni. Ezek nélkül nem hivatalos és az adott művész büntethető. Ám nem csupán erre kell figyelni, hanem arra is, hogy a mintától nem térhet el senki, hiszen akkor már nem egységes a jelzés, amivel ugyanúgy megsérti a törvényt.

Egy magyar hölgy friss tetoválása

Nem akárkinek csinálják meg ezt a mintát, melynek a méretei, színei, elhelyezkedése és formája is kötött. Ez ugyanis egy, a Mentőszolgálattal leegyeztetett tetoválás, így csak azoknak készíthetik el, akik betegségüket hivatalos orvosi papírokkal igazolni tudják. Hiszen ennek jelenléte akár életmentő is tud lenni, célja a fontos információk közlése, szemben a főként díszítő funkciójú, “általános” tetoválásokkal.

Képek: Életmentő tetoválók és diabéteszesek Facebook csoportja

Kapcsolódó cikkek