Sátoraljaújhely az új áldozat: hétvégente és ünnepnapokon nem lehet szülni a kórházban, csak 85 kilométerrel odébb

Megosztás

A történet annyira felkavarta a helyieket, hogy még a fideszes polgármester is kifejezte felháborodását, szerinte ez elfogadhatatlan. A folyamatos központosításból is elege lett, úgy véli, ők sem másodrangú állampolgárok, azonnali változást sürget.

A rendkívüli, ún. „sürgős szükségű” betegellátás kivételével, amihez helyben adott aneszteziológus, műtő és teljes személyzet, a szülő nőknek pénteken délután két órától hétfő reggel hét óráig, valamint ünnepnapokon más ellátókhoz kell menniük a sátoraljaújhelyi kórházhoz tartozóknak, ha szülni szeretnének: legnagyobb részüket a mintegy 85 kilométerre lévő Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán látják majd el január elsejétől, írja a Népszava. Az intézmény azért kényszerült az intézkedésre, mert az orvoshiány jelentős.

A kórházi intézkedés miatt a település fideszes polgármestere, Szamosvölgyi Péter is felszólalt a Facebookon. „Magyarországon élünk, bár a határ szélén, nem vagyunk másodrendű állampolgárok” – mondta Szamosvölgyi. Beszámolója szerint az utóbbi időben sok közép- és felsővezető hagyta ott a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat azért, mert nem tudták elviselni az egészségügyet érintő centralizációt.

„Tíz éve annak, hogy az Erzsébet Kórház fenntartását elvették az önkormányzatunktól. Nem örültem neki, szerintem sokan mások is hasonlóképpen voltak, mert ha mi vagyunk a fenntartók, akkor ez a helyzet most biztosan nem áll elő. Rengeteg fejlesztést végeztünk abban az időben is, amikor hozzánk tartozott az intézmény, és még utána is (…)” – mondta.

Úgy fogalmazott: joga és egyben kötelessége figyelmeztetni az illetékeseket, hogy nem másodrangú állampolgárok, és az egészséghez és a gyógyuláshoz való jog ugyanúgy megilleti őket, mint másokat az országban. „Egyet tudok: ez a helyzet elfogadhatatlan az én számomra is és mindenki számára, aki ebben a térségben él, ebben a városban él.”

Szerinte két lehetőség van. Az egyik, hogy nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, a másik, hogy alkalmatlan az, akinek ez a dolga lenne. „Nem firtatom én ezt, hiszen van mit söpörni a megyei kórház vezetésének a háza táján” – mondta Szamosvölgyi, aki nem fogadja el, hogy vissza kellett fogni a szülészeteken a fekvőbeteg-ellátást hévégén. Szerinte van lehetősége a megyei kórháznak arra, hogy szakembereket irányítson oda, ahogy onnan is irányítottak át máshova szakembereket.

„Felszólítom és kérem a megyei kórház vezetését, hogy gondolja át az eddigi kapcsolat és viszony hibáit, és ezeket próbálja meg kijavítani.”

„A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást – hosszú hónapok óta – az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította” – írta a Népszava kérdésére a megyei kórház. Hozzátették: „Tekintettel az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttünk úgy, hogy a hétvégén a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad”, az azonnali beavatkozást nem igénylő eseteket a megyei intézményben látják el. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek